Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Arkeologi

De gräver fram stenålderns lunch

Publicerat måndag 16 april 2012 kl 15.45
"Spännande att veta vad man har odlat"
(3:34 min)
1 av 2
Arkeologerna Jessica Siljelid och Tony Axelsson. Foto: Jens Prytz
2 av 2
Utgrävningarna vid Karleby utanför Falköping har just inletts. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio

Idag inleddes utgrävningar i Karleby utanför Falköping som förhoppningsvis ska kunna ge svar på vilken slags mat man åt på stenåldern.

-Dels är det ju spännande att veta vad man har odlat och vilken typ av boskap man haft. Sen kan det här också ha effekter på det sociala livet. Det finns indikationer på att man haft djur som man hämtat ganska långt ifrån Falköping, och det tyder ju på kontakter eller utbytesnätverk, berättar Tony Axelsson som är doktor i arkeologi vid Göteborgs universitet leder arbetet.

Idag vid lunch satte utgrävningarna igång i Karleby utanför Falköping och på ett soligt sluttande gärde började arkeologerna gräva sig ner i jorden på ett område, något mindre än en fotbollsplan, som schaktats.

Karleby är känt för sina bosättningar från stenåldern 3000 år före Kristus som tidigare varit flitigt utgrävda. Men nu ligger fokuset på vad människorna åt på den tiden och arkeologerna letar efter frön, sädesslag och djurben som ska ge kunskap om matvanorna.

-Det är en mix mellan kött och cerealier (sädesslag red. anm.). Och jag tror det har sett olika ut på olika ställen i Sverige under stenåldern. Här i Falbygden är det ganska goda växtbetingelser, men trots det pekar mycket på att man haft ganska mycket boskap. Till vintern nån gång när vio gjort våra analyser, då vet vi mer, säger Tony Axelsson.

Flera studenter från Göteborgs universitet kommer att jobba med utgrävningen som kommer att pågå i omgångar fram till nästa år och en av dom är Jessica Siljelid.

-Det känns kul, för det har redan dykt upp små benfragment, säger hon glatt.

Vad tror du den här utgrävningen kan leda till?

-Att man kan forska mer och få mer förståelse för hur man levde och hur det har utvecklats med boskap och matkultur i Sverige. Då kan man även få veta om det det funnit snågra specifika sjukdomar, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".