Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
DEN DÖDA KVINNAN I GULLSPÅNG

Röda korset: Lika fruktansvärt varje gång

Uppdaterat onsdag 18 april 2012 kl 16.50
Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 06.46
”Det är lika fruktansvärt varje gång...”
(1:39 min)
1 av 2
Foto: Julia Peric/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Gunilla Rasmusson, ordförande för PRO i Gullspång, tänder ett ljud för den avlidna kvinnan. Foto: Julia Peric / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Både PRO och Röda korset har reagerat starkt efter fyndet av en äldre kvinna som tros ha legat död i sin lägenhet i Gullspång i en och en halv månad. Socialstyrelsen ska nu utreda händelsen.

– Vi hör ju då och då att det händer i vårt land och det är lika fruktansvärt varje gång, säger Eva Andersson från Röda korset.

Det var i området Skärven i Gullspång som en dam i 80-årsåldern hittades död i sin lägenhet förra onsdagen. Polisen tror att hon varit avliden en och en halv månad men inväntar obduktion för att veta exakt.

Väcker känslor
Eva Andersson är inte ensam om att reagera på nyheten om den döda kvinnan. Många av P4 Skaraborgs lyssnare har reagerat på webben med ord som "skrämmande" och "sorgligt".

Gunilla Rasmusson, som är ordförande i PRO i Gullspång, håller med.

– Det här är ruskigt det här som har hänt. Det här borde inte få lov att hända år 2012. Alla känner alla, därför är det ju helt ofattbart och ändå har det hänt, säger Gunilla Rasmusson som ordförande i PRO i Gullspång.

Ord står mot ord 
Kvinnan var ensam och har inga släktningar i Sverige. Gunilla Rasmusson lägger en stor del av skulden på kommunen.

– Jag anser att socialtjänsten får ta första stöten när det gäller det här. De borde väl se över registret över de gamla, så att de gamla mår bra, säger hon.

En anonym bekant till den avlidna kvinnan säger till P4 Skaraborg att kvinnan hade viss hjälp med vardagsbestyr från socialtjänsten men att de inte hjälpt till så ofta som de ha borde ha gjort. Socialtjänsten i Gullspång hävdar motsatsen och säger att kvinnan erbjudits hjälp men tackat nej. Ord står mot ord och nu ska Socialstyrelsen reda i frågan, efter att kommunen anmält händelsen.

– Man har ju uppsökande verksamhet av äldre i kommunen, så man vet ju hur situationen ser ut. Och vilka som ska ha insatser och inte är man också fullt medveten om, säger Per-Arne Brandberg, ordförande i socialnämnden i Gullspång.

När man är gammal och kanske ensam, hur ska man göra för att det här inte ska hända? 

– Det bästa man kan göra egentligen, det är att gå med i en pensionärsförening. För där har man koll på varandra, säger Gunilla Rasmusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".