Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Falköping och Vara

Lokala biogassatsningar överges

Uppdaterat onsdag 18 april 2012 kl 13.49
Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 07.03
Elof Jonsson, Vara: ”Vi får leta andra finansiärer”
(1:25 min)
Göteborg Energi drar sig ur två stora biogasprojekt i Skaraborg. Foto: Claus Gertsen / Scanpix.

Planerna på två nya stora biogasanläggningar i Falköping och Vara läggs nu på is. Det är Göteborg Energi som drar sig ur projekten av lönsamhetsskäl.

Biogasanläggningarna har planerats av Falköpings kommun och Vara kommun, tillsammans med affärspartnern Göteborg Energi. Beskedet om att företaget nu väljer att backa i projektet tas emot med besvikelse. 

– Det här kan ju innebära att det blir ett streck i räkningen och att anläggningen inte kommer till stånd. Det är ju naturligtvis negativt för utvecklingen av biogas och möjligheterna till att kunna använda biogas i kollektivtrafiken, säger kommunalrådet i Falköping Ulf Eriksson (C).

I Vara är känns det som att luften gått ur projektet utan en stark medfinansiär som backning. Det säger centerpartisten och vice ordförande i kommunstyrelsen Elof Jonsson.

– Vi har ju väntat på statliga medel, en viss stöttning, som hade varit lämpligt att få in för vi har ju relativt gott om gödsel. Tänket från statens sida är ju inte så lysande i det här fallet.

Inget statligt stöd
Tidigare så kunde man få statligt stöd genom klimatinvesteringsprogrammet KLIMP. Programmet har hjälpt Göteborg Energi att bygga biogasanläggningar i bland annat Skövde och Lidköping. Stödet är nu borta och regeringen har inte gett något nytt besked om eventuella framtida pengar.

Lotta Brändström är vd på Göteborg energi och enligt henne är det regeringens svaga intresse som ligger bakom. Utan större statliga subventioner så finns det ingen lönsamhet i nya biogassatsningar.

– Ekonomin är svår att få ihop. Det måste till vissa subventioner för att man ska kunna göra de här investeringarna just nu, säger Lotta Brändström.

Förutom Falköping och Vara överger Göteborg Energi också biogasprojekt i Halmstad.

Alliansen får kritik
Från Vara och Falköping är det många som är besvikna över att satsningen inte blir av. Miljöpartiets Lise Nordin uttrycker sin besvikelse över att man från regeringen inte kommit med mer ekonomiskt stöd.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M) är ledamot i näringsutskottet. Hon tycker att det är olyckligt att Göteborg Energi drar sig ur och medger till viss del regeringens ansvar i frågan. 

– Jag kan förstå näringsidkarna att man skulle vilja se det på plats redan nu. Samtidigt tar det tid och det finns med i vårpropositionen att regeringen avser att satsa på förnybar energi fram över.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".