Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NEDLÄGGNINGSHOT MOT SLU I SKARA

Studenter och lärare oroliga

Uppdaterat måndag 23 april 2012 kl 15.10
Publicerat måndag 23 april 2012 kl 06.06
”Vi har ett guldläge i Skara”
(4:00 min)
Jenny Yngvesson programstudierektor etologi (t.v.), Sabina Ahlgren elev etologiprogramet, Ellen Kornbeck elev djursjukskötarprogrammet och Lotta Gustafson programstudierektor Djursjukskötarprogrammet. Foto Jens Prytz/P4 Skaraborg Sveriges Radio

SLU:s grundutbildningar ska finnas i Uppsala, Umeå och Alnarp. Skaras utbildningsprogram tas bort enligt ett förslag från vice rektorn Ulf Heyman.

Det var upprörda känslor idag bland lärare och elever på SLU i Skara.

– Vi har en arbetsmarknad som skriker efter våra studenter. Vi har ett enormt tryck på våra program, säger Lotta Gustafson som är programstudierektor Djursjukskötarprogrammet.

Två av studenterna på SLU i Skara, Sabina Ahlgren som pluggar etologi och djursjukskötarstudenten Ellen Kornbeck, har även dem reagerat negativt på utredningen.

– Först tyckte jag det var tråkigt att den inte låg i Uppsala. Men nu tycker jag det är bra att den ligger där den ligger. Vi har väldigt bra kontakt med näringen. Något som är svårt att få i Uppsala, säger Sabina Ahlgren.

Saknar bred forskning
Ulf Heyman har i dag kommenterat förslaget för P4 Skaraborg och enligt honom handlar det om att det forskningen i Skara inte är tillräckligt bred.

– Skarautbildningarna bör flyttas till Uppsala eftersom det är där som forskningen finns. Skara är djurutbildningar men djurfakulteten, veterinärmedicin och universitetsdjursjukhuset finns ju i Uppsala, förklarar han.

Orolig för Skara
Han säger också att för studenterna blir det inga problem i det här fallet - här handlar det om lärarnas situation.

Men om förslaget blir verklighet skulle det vara förödande för Skara säger Margareta Stigsson som har varit platschef där sen januari 2004.

– Som universitet är forskning, utbildning och samverkan viktigt. Slås ett av de här benen bort så får det konsekvenser för verksamheten. Vi ser med allvar och oro på det här.

Oklart när
Någon tidsplan för vad som händer nu och hur detta skulle kunna genomföras finns inte enligt Ulf Heyman.

– Nej, nej, nej, inga tidsplaner. Men jag skulle tippa fem år eller något sådant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".