Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård kritik mot SLUs flyttplaner

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 15.37
"Man har förbyggt sig där uppe"
(4:10 min)
Bo Algers är starkt kritisk till utredningen om SLUs utbildningar. Bild: Henrik Dammberg /P4 Skaraborg Sveriges Radio

Sveriges lantbruksuniversitet har tomma lokaler som måste fyllas i Uppsala. Därför föreslås att grundutbildningarna flyttar från Skara till Uppsala. Det hävdar Bo Algers, professor i husdjurshygien vid SLU i Skara.

– SLU måste fylla mycket dyra lokaler som man investerat i. Det är redan så idag att vi från vår verksamhet i Skara betalar pengar för hyran i Uppsala. Det är helt sjukt, säger Bo Algers. 

– Jag tror att det här är den primära orsaken till att SLU tycker sig vilja behöva centrera verksamheten till Ultuna. Man har förbyggt sig där uppe.

Det är de mycket populära utbildningarna Djurskötarprogrammet och Etologi- och djurskyddsprogrammet som Ulf Heyman, vice rektor inom SLU, föreslår ska flyttas från Skara till Uppsala. Men enligt Bo Algers är det en dålig utredning som Heyman gjort.

– Den visar inte vad verksamheten i Skara är för en tillgång för SLU. Vi har, som ingen annanstans inom SLU, en nära kontakt med intressenterna och med näringen, säger Bo Algers.

– Vi kan här utbilda studenter för arbetsmarknaden på ett helt annat sätt än vad man kan göra på andra ställen. Därför att våra studenter har nära kontakt med verkligheten.

Skulle studenterna inte kunna ha kontakt med verkligheten om de håller till i Uppsala?

– Nej! Det skulle de inte kunna, därför att Uppsala är en urbaniserad del av Sverige, säger Bo Algers.

– Där finns visserligen katter. Men det finns inte så mycket andra djur. Man reser ner till Sörmland för att hitta en gris till exempel.

SLUs ordförande Ingrid Petersson har avböjt att i nuläget kommentera Bo Algers kritik.

Henrik Dammberg
henrik.dammberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".