Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvård

Barnens visioner i centrum på KSS

Uppdaterat onsdag 25 april 2012 kl 08.43
Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 05.45
”Det är läkande för barn”
(1:39 min)
1 av 9
Clownerna Loppa och Jonas inviger utställningen. Foto: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 9
Det här förslaget handlar egentligen bara om en sak, det ska vara fint. Foto: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 9
Projektledare, Lena Vilstrup. Foto: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio
4 av 9
Ett förslag, från nio-åriga Ronja och sju-åriga Ida, på hur en barn- och ungdomsklinik kan se ut. Foto: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio
5 av 9
Ronja, 9 år, och Ida, 7 år, har lämnat ett storslaget förslag på hur kliniken skulle kunna se ut. Foto/montage: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio
6 av 9
Bashar, 10 år, skrev och hoppades att kliniken skulle likna rymden. Foto: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio
7 av 9
En liten herre i centrum under invigningen. Foto: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio
8 av 9
Här invigs utställningen. Foto Stina Broberg P4 Skaraborg Sveriges Radio
9 av 9
Så här ser ett förslag ut, med en touch av djungel. Foto: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Barn- och ungdomskliniken på KSS ska byggas om och nu pågår det en utställning där barn och ungdomar fått hjälpa till och ge förslag på hur kliniken ska se ut efter att man byggt om lokalerna.

Barnen har genom att rita, måla och bygga modeller visat hur de vill att barn- och ungdomskliniken ska se ut. Clownen Loppa, som var på invigningen av utställningen, tyckter om barnens idéer.

– Jag måste säga att det finns många fina tankar här. Ett exempel är en rutschkana som åker rakt ner i poolen ifrån andra våningen. Det är härligt men jag funderade på hur man tar sig upp ur bassängen. Min kollega Jonas tänkte att man kanske drar ut proppen så att man åker med vattnet ut.

Under flera dagar presenteras barnens önskningar på hur de vill att deras klinik ska se ut i framtiden. Det första spadtaget är planerat till 2013 och lokalerna kommer bli modernare och ligga på markplan.

Till skillnad från tidigare kommer alla barn, oberoende vilken sjukdom de har, kunna vårdas på ett och samma plan i egna rum.

Läkande för barn att få vara med
Projektledaren Lena Vilstrup menar att det är viktigt att ge barn och ungdomar chansen att kunna vara med och påverka hur den nya barn- och ungdomskliniken ska se ut.

– Det är läkande för barn när man får vara med och bestämma hur det ska se ut. Om det är trivsamt så tycker man kanske att det är lättare att gå igenom behandlingar, det kan gå fortare för man distraheras av olika saker som man kan roa sig av, säger Vilstrup.

Hur mycket kommer ni att använda er av de förslag som ni fått av barnen?

– Så mycket som möjligt men det finns ju alla möjliga idéer men det är svårt att genomföra att det ska finna bubbelpool i varje rum. Men hemlik miljö tycker alla är viktigt och det är det man kan se i varje liten modell så det ska vi verkligen försöka att komma ifrån alla standardformer så långt det går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".