Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
E 20

Trafikverket: "2+1 är tillräckligt"

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 13.08
Trafikverket: ”En omfattande utredning”
(1:25 min)
Enligt Trafikverkets rapport är det inte nödvändigt att bygga ut hela E 20 till motorväg med fyra filer. Foto: Trafikverket / Scanpix / Montage: P4 Skaraborg Sveriges Radio

En 2+1-väg ger tillräcklig kapacitet på E20 genom Skaraborg fram till 2040. Det meddelade Trafikverket på en presskonferens under förmiddagen idag. 

– Av de fem sträckor som finns fungerar fyra att bygga ut till 2+1, säger Jörgen Einarsson

Trafikverkets besked angående E20:s framtid är glasklart. En 2+1-väg är tillräckligt, men förbi Mariestad behövs en 2+2-sträcka.

Dessutom ska hastigheten sänkas från 90 till 80 på vissa sträckor. Rapporten som Trafikverket gjort presenterades under torsdagsförmiddagen.

– Åtgärderna är planerade i den nationella planen som regeringen fastställer och där finns ett begränsat antal pengar för att åtgärna de här bitarna, säger Jörgen Einarsson.

Infrastrukturministern på plats.
Under årtionden har frågan om en utbyggnad av E20 diskuterats. Nu väntas det bli mer tydligt hur den ska kunna bli verklighet, när alla berörda myndigheter sagt sitt.

Det märks att frågan är het, inte minst med tanke på att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) tagit sig till presskonferensen i Skara i dag.

– Jag tycker ändå att jag hör att man försöker hitta en lösning på vad som är relevant och vilket steg man kan ta. Och det kanske ändå är mer viktigt för människor som bor här att något händer istället för att vänta 30 år och inget händer, säger Catharina Elmsäter-Svärd till P4 Skaraborg.

Kommunalförbundet nöjer sig inte
Tidigare har regionstyrelsen bestämt att i första hand sikta på att få till stånd en 2+1-väg som förberedd för ytterligare utbyggnad. Att kräva en full utbyggnad är orealistiskt, menar regionstyrelsen.

Kommunalförbundet i sin tur har velat stå fast vid att kräva att en utbyggnad till fyrfilig motorväg. Vice ordföranden Ulf Eriksson (C ) har dock tidigare meddelat att han inte tror att Trafikverket kommer gå på deras linje.

– Trafikverkets analys är väl att det trafikmässigt inte finns behov av en 2+2-väg. Så har jag uppfattat det de säger.

Men Ulf Eriksson kommer inte ge sig, en lösning med 2+1-väg duger inte i kommunalförbundets ögon:

– Vi kan ju inte acceptera det. Vi kommer att kräva att det ska vara en 2+2-väg, säger han.

När upprustningen av E20 genom Skaraborg nu ska planeras in i regeringens kommande proposition om infrastrukturen så väger Trafikverkets studie tungt och kommer att vara en fingervisning om hur propositionen kan se ut.

Regionstyrelseledamoten Alex Bergström (S) har väntat länge på dagens besked, som han menar innebär lägger bollen hos regeringen:

– Efter det ligger ett jättestort ansvar för infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd att ta ansvar för det som står i rapporten, just utifrån att det är en nationell väg.

Thomas Morell, regionchef för Sveriges Åkeriföretag är kritisk till beskedet.

– Det är blekt. Det här är ingen satsning för framtiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".