Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Flytthotet mot Regionens Hus i Mariestad

Kommunalrådet: " Ett första steg mot Göteborg"

Uppdaterat fredag 27 april 2012 kl 14.32
Publicerat fredag 27 april 2012 kl 06.38
Mariestadsbo: ”Vi ska ha arbetstillfällena kvar”
(1:59 min)
1 av 2
Under årens lopp har personalstyrkan i Mariestad krympt undan för undan. Arkivfoto: Jan Soja / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Mariestadsbon Marianne Åkesson är inte förtjust i förslaget att flytta Regionens Hus. Foto: Julia Peric, P4 Skaraborg

Bara ett år efter att förslaget senast avvisats är det nu åter aktuellt att flytta Regionens Hus från Mariestad till Skövde. Men i Mariestad tas förslaget emot mycket negativt av både invånare och kommunledning.

På fredagen hade servicenämnden flyttförslaget som en av punkterna på sin dagordning. En av orsakerna är att lokalerna i Mariestad är för stora. 

– Ja, som alla vet har vi ett rätt så stort hus där och det utnyttjas det inte på långt när. Så nu har frågan kommit upp igen: hur kan vi få en mer optimal användning av våra fastigheter, säger Dan Hovskär (KD), ledamot i regionens servicenämnd. 

Men det handlar inte bara om ekonomin. I den rapport som presenteras på dagens möte har man tittat närmare på tre olika delar som sammantaget tycks peka på att regionen vill lämna Mariestad.  

– En sak var att Regionens Hus bör ligga i en stad som är centrum för ett arbetsmarknadsområde. En annan sak var att det bör finnas en högskola. Det tredje var att det bör finnas goda kommunikationer. 

Det låter som om det är Skövde man talar om. 

– Ja, det låter så för mig också.

Motpol tiill Göteborg 
En annan viktig del i den här frågan är hur man får en rimlig politisk spridning och balans i regionen. För att inte Skaraborg ska hamna alltför mycket i skuggan av Göteborg och övriga regionen gäller det enligt Dan Hovskär att skapa ett så starkt regionalt maktcentrum i Skaraborg som möjligt - vilket alltså skulle tala för Skövde. 

Samtidigt är han medveten om att det är många anställda i Mariestad som berörs av en eventuell flytt, och att det gäller att tänka efter både en och två gånger innan man slår igen portarna Mariestadshuset för gott. 

– Här har vi en svår nöt att knäcka. Vi hade ju uppe frågan för bara ett år sen, och då rann det ut i sanden. Nu får vi se vad rapporten visar, säger Dan Hovskär. 

"Fel väg att gå"
Kommunstyrelsens ordförande, Jens Söder menar att det här är ett första steg mot centralisering i Göteborg och helt fel väg att gå.

– Jag tycker att man helt missat målet, vi har flera funktioner här som gör det lämpligt att ha kvar regionens hus här i Mariestad. Vi har universitet och bra kommunikationer samt länsstyrelse.

Kan det inte finnas fördelar med att centralisera till Skövde för att bli större mot Göteborg ?

– För min del är det ett första steg att flytta allting till Göteborg, säger Jens Söder.

"Vill har arbetstillfällen kvar"
Inte heller Mariestadsborna gillar förslaget.
Marianne Åkesson var ute på stan i dag och fick frågan vad hon anser om en eventuell flytt.

– Det är klart att jag vill att arbetstillfällena ska vara kvar. Allting ska inte flyttas till Skövde och Lidköping. Jag ser inga fördelar med det. Jag tror inte vi kan bli starkare än Göteborg för det är så stort jämfört med Skövde.

På fredagseftermiddagen stod det klart att det inte blev något beslut fattat på mötet. Servicenämndens möte varade hela fredagen, men politikerna snuddade bara vid ämnet Regionens Hus och flyttplanerna.

Har beställt en utredning
Servicenämndens 2:e vice ordförande, Tord Gustafsson (M), säger att ägarutskottet beställt en utredning och att man tittar på alla lokaler som hyrs av regionen, däribland Regionens hus.

Utifrån det ska vi Servicenämnden se om det finns några positiva effekter av att slå ihop verksamheter, vilket skulle kunna leda till att Regionens Hus i Mariestad flyttas till Skövde.

Tord Gustafsson säger till P4 Skaraborg att han tror att regionen kommer att minska antalet lokaler som hyrs. Men att det är alldeles för tidigt att säga var någonstans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".