Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FALKÖPING

Fler nekas socialbidrag

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 08.18
”Det tror jag inte att vi har blivit”
(1:46 min)
1 av 2
Lars-Åke Gustafsson, socialchef i Falköping. Foto: Lars Andersson P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Anne Blomqvist, diakon i Falköpings församling. Foto: Lars Andersson P4 Skaraborg Sveriges Radio

I Falköping har det blivit allt vanligare att människor nekas försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag. Mellan 2009 och 2011 har antalet avslag från kommunen ökat med nästan 40 procent.

Trots siffrorna vill kommunens socialchef Lars Åke Gustafsson inte kännas vid att kommunen blivit tuffare i sina bedömningar. 

– Nej, jag tror inte att vi har blivit tuffare. Vi försöker följa lagstiftningen och vi försöker följa domarna, förklarar han.

Blivit mer restriktiv
Han anser inte att Falköpings kommun har blivit mer restriktiv med att ge ekonomisk hjälp till sökande. Han förklarar istället den ökande mängden avslag med att man har blivit mer enhetlig och strikt i sina bedömningar, vilket i sin tur gör att en del personer som tidigare fått godkänt nu får nej.

En annan tänkbar förklaring till de ökande siffrorna är att allt fler människor som inte har rätt till försörjningsstöd vänder sig till kommunen för att få ekonomisk hjälp. Anledningen är att de kanske fortfarande har kvar både hus, bil och sommarstuga.

Fler personer överklagar
Trots att det idag också är fler personer än tidigare som överklagar sina avslag är det procentuellt sett inte fler som får rätt gentemot kommunen.

– Förra året hade vi 1 057 avslag. Av dem överklagade 86 stycken till domstol, och sex stycken fick rätt där. Jag tycker inte att vi har hamnat i någon sorts rättsosäkerhet, säger Lars Åke Gustafsson.

Men att mängden avslag på ansökan om försörjningsstöd har ökat och att samhällsklimatet hårdnat är något som märks hos kyrkan, dit många söker sig som en sista utväg.

– Vi märker det på det sättet att fler och fler kontaktar oss. Det är inte alltid så att vi frågar om de kommit hit på grund av de fått avslag på ansökan om försörjningsstöd. Vi jobbar ju lite annorlunda än vad kommunen och socialtjänsten gör, berättar diakonen Anne Blomqvist i Falköpings församling.

Mer arbete för hjälporganisationer
Och enligt henne är det inte bara kyrkan som märkt av det ökade behovet av ekonomisk hjälp. Även organisationer som Rädda Barnen och Majblomman har betydligt mer att göra idag än för bara några år sen.

– Vi delar uppfattningen att människor blir mer och mer utsatta. Skyddsnätet är längre och längre ifrån människorna idag, säger Anne Blomqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".