Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Skaraborg granskar

Här dog Irina - ensam i arresten

Uppdaterat måndag 7 maj 2012 kl 10.00
Publicerat måndag 7 maj 2012 kl 06.00
Systern: "Jag tycker att det är ovärdigt"
(1:49 min)
1 av 3
I en sådan här cell i arresten i Lidköping hittades Irina livlös. Foto: Håkan Montelius/Sveriges Radio
2 av 3
Irina blev bara 31 år gammal. Foto: Privat
3 av 3
Irinas mamma Rita (t.v) och syster Marika Koivisto (t.h). Foto: Håkan Motelius / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Irina hade blandat starka mediciner och alkohol. Trots att polisen som omhändertog henne fick information om detta så togs hon inte till sjukhus - utan till arresten. Några timmar senare hittades hon död.

P4 Skaraborg granskar fallet Irina, som hittades död i polisens arrest i Lidköping i februari i år.

– Jag tycker att det är ovärdigt. Det är inte ett värdigt sätt att dö på, inte i en fyllecell, säger Marika Koivisto, syster till Irina.

Irina åt ångestdämpande medicin, eftersom hon sedan länge lidit av en djup depression. Och hon hade på senare tid fått problem med ett tablettmissbruk.

Tabletter och alkohol
Den 29:e februari i år, strax efter klockan två på eftermiddan omhändertas Irina av polisen på gatan utanför sin lägenhet i Lidköping. Hon hade då tagit både tabletter och druckit alkohol, och hon är så kraftigt påverkad att hon inte kan gå själv. Informationen framgår av polisens egen händelserapport, och  av ögonvittnen till händelsen:

-Min första tanke var att hon behövde sjukvård, eftersom hon gick och vacklade. Hon sa att hon druckit en drink och att hon åt antidepressiva tabletter, berättar Terese Johnsen, som stannade för att hjälpa Irina. 

Men trots den informationen, och trots att hon har väskan full med medicinburkar, så kör inte polisen henne till sjukhuset utan låser in henne i fyllecell.

Mindre än en timme efter att hon satts i arresten hittas hon död.

Får inga besked
Det har nu gått över två månader sedan Irina dog. Marika Koivisto och Irinas övriga anhöriga har ännu inte fått särskilt många svar från polisen, och resultatet från obduktionen dröjer. De är dock kritiska till hur polisen agerande när Irina omhändertogs.

– När det kommit in ett larm om att min syster uppgivit att hon tagit både alkohol och mediciner, och polisen har fått den informationen - då borde de ha tagit henne till sjukhus, säger Marika Koivisto.

Internutredning
Just nu pågår en internutredning hos polisen om tjänstefel. Ingen är i nuläget misstänkt för något brott och polisen vill inte kommentera händelsen utan hänvisar till förundersökningsekretessen.

Fyllecell borde avskaffas eftersom många dör där. Poliserna har inte den medicinska kompetens att avgöra om det är fylla eller någon sjukdom som kan vara allvarlig." /Kommentar från signaturen abc.

Men polisens biträdande enhetschef i Västra Skaraborg, Mikael Ekdén, säger att det alltid görs en noggran bedömning innan man låser in någon i arresten.

– Olyckligtvis hände det ett dödsfall här i Lidköping för ett tag sen. Förhoppningsvis ska det inte behöva hända nån mer gång, men det kan man aldrig garantera. Men inre befäl är så pass kompetent att de kan göra en bra bedömning, säger Mikael Ekdén.

Ställer sig frågande
Men polisens agerande ifrågasätts också av den medicinska expertisen. Olof Blix är överläkare på beroendemottagningen i Jönköping, och han ställer sig frågande till varför polisen inte kontaktade sjukvården.

– När det är oklart och det finns piller med i bilden, då ska man först se till att avskriva risken för en dödande intoxikation, säger han.

Medicinburkar i väskan
När Irina dog i arresten hade hon flera burkar tunga mediciner i sin väska. En tom och två fulla burkar med den ångestdämpande medicinen Lyrica, som är så starkt beroendeframkallande att många läkare vill narkotiklassa den, och en burk med Zopiklon, en starkt beroendeframkallande sömntablett. Hon hade dessutom, enligt egen uppgift druckit alkohol. Och kombinationen alkohol och tabletter kan vara extremt farlig.

-Det är inte så att ett plus ett blir två här, utan det blir tre eller fyra när du kombinerar, eftersom det handlar om olika mekaniskmer säger Olof Blix.

-Det hade normalt sett krävts ganska många Lyrica-tabletter för att någon skulle kunna ta livet av sig med det enbart. Men marginalen minskar ju direkt när man har alkohol med i spelet, eftersom det också är en starkt centralnervöst dämpande substans, fortsätter Olof Blix.

Hjälp oss granska polisens agerande!

I Sverige sker årligen tusentals omhändertaganden enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB. I flera fall har det inträffat dödsfall eller allvarliga sjukdomsfall. Nu genomför P4 Skaraborg en granskning av LOB och polisens hantering.

Har du själv tips eller egna erfarenheter av LOB? 
Ring: 0500-77 30 69
Mejla: nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".