Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvård

Allt fler smittade av TBE

Publicerat onsdag 25 juli 2012 kl 13.12
”Vi kommer att se en ökning framöver”
(1:30 min)
Smittskyddsläkare Peter Nolskog pekar ut kända TBE-områden i Skaraborg. Foto: Cristian Ölund / P4 Skaraborg Sveriges Radio

I år kan det bli en rekordsommar när det gäller antalet fall av virussjukdomen TBE. Hittills i år har 25 procent fler fall av sjukdomen rapporterats i hela landet, och de senaste åren har det märkts en ökning även här i Skaraborg.

Enligt Peter Nolskog, smittskyddsläkare vid Skaraborgs Sjukhus Skövde, uppstår hela tiden nya områden med TBE i takt med att sjukdomen sprider sig TBE från öster till väster. Dessutom blir det allt fler fall inom redan tidigare kända TBE-områden.

– Dels har vi ju våra gamla kända områden kring Mariestad, vid Vänern, Torsö och söder om Mariestad vid Vänerkusten. Dessutom har vi en del områden på Vätternsidan, och nu också i Lidköpingsområdet och framförallt då på Kolland.

Skaraborgarna väl vaccinerade
Hittills i år har fyra fall av TBE i Skaraborg inrapporterats. Det låter kanske inte mycket, men enligt Peter Nolskog ska man då ha i åtanke att de flesta TBE-fall brukar komma i augusti-september.

Ökning av antalet fall tycks inte heller hindras av det faktum att allt fler vaccinerar sig.  

– I Västra Götaland har vi numera de flesta fallen utanför Skaraborg. Det är Dalsland och Bohuslän, där vaccinationerna inte har kommit igång på samma sätt som hos oss, som är värst drabbade. Jag har trots allt en känsla av att de som bor där TBE finns i Skaraborg ofta är väl vaccinerade. Och då minskar ju antalet fall som vi hittar just här.

"Bra" fästingsommar i år
Bara cirka tio procent av det totala antalet TBE-fall i Sverige sker i Västsverige, en siffra som Peter Nolskog tror kommer att öka.  

– TBE är ändå relativt nytt här i Västsverige, jag är övertygad om att det har kommit hit de senaste decennierna. Och därför har vi alltså färre fall än så länge. Men jag tror att vi kommer att se en ökning också fortsättningsvis. 

Tror du att det här blir det värsta året när det gäller antalet TBE-fall?

– Ser vi det nationellt är det fler fall än förväntat, jämfört med tidigare år så här långt. Får vi en ”bra” fästingsommar som vi har nu, med lagom fuktighet och lite lagom värme, då trivs fästingarna och då blir det många fall. 

Cristian Ölund
cristian.olund@sverigesradio.se

Fråga

FAKTA OM TBE

TBE står för tick-borne enchephalitis, det vill säga fästingburen encefalit, eller hjärninflammation. Namnet till trots kan sjukdomen också orsaka hjärnhinneinflammation.

Inkubationstiden för TBE är en till två veckor. Symtomen är huvudvärk, feber och i sällsynta fall allvarlig påverkan på centrala nervsystemet.

Källa: Nationalencyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".