Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skövde

Kommunen om de otillåtna kamerorna: "Kan bara beklaga"

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 07.19
"Självklart kan det här leda till polisutredning"
(1:53 min)
1 av 2
Kommunens säkerhetsansvarige Henrik Berggren. Foto: Sten Lillieström / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Övervakningskamerorna som Skövde kommun satte upp hade inget tillstånd. Foto: Scanpix

Skövde kommun medger nu att de begått ett misstag som inte sökte tillstånd för fyra övervakningskameror vid Skövde Elnäts kontor. Kamerorna har varit igång i flera år och först nu skruvas de ner. Länsstyrelsen menar att tilltaget kan leda till polisutredning.

– Vi har gjort ett fel vid installationen av anläggningen och inte bedömt det på samma sätt som Länsstyrelsen att vi behöver ett tillstånd, och det är bara att beklaga, säger kommunens säkerhetsansvarige Henrik Berggren.

Strax efter att P4 Skaraborg konfroterat Skövde kommun med uppgifterna kontaktar Henrik Berggren entreprenören, och kamerorna monteras ner.

Något som Länsstyrelsen trodde redan hade skett. I deras anteckningar står att en olaglig kamera funnits och att den tagits ner. I själva verket har fyra kameror suttit monterade, och rullat i flera år.

– Vi har nog aldrig sagt till om antalet kameror till Länsstyrelsen, utan vi har nog sagt att vi har släckt ned anläggningen efter att de påtalat att vi behöver tillstånd till den. Det är vad vi har sagt, säger Henrik Berggren till P4 Skaraborg.

Tillstånd saknades
Ingemar Sunnerdahl, som arbetar på länsstyrelsen i Västra Götaland, meddelar att de ser ganska allvarligt på saken. Sunnerdahl är den person som har ansvar för tillsynen av den allmänna kameraövervakningen.

– Självklart kan det leda till polisutredning och så vidare. När det gäller myndigheter får man väl ha lite större förväntningar på kunskap och vilja att följa lagen säger Ingemar Sunnerdahl till P4 Skaraborg

När länsstyrelsen tillfrågades fanns inte tillstånd för den aktuella kameran och det visade sig att kommunens säkerhetsansvarige låtit montera olagliga kameror som i flera år registrerat allmänheten.

Otillräckliga resurser
Trots en dramatisk ökning av antalet kameror har länsstyrelsen de senaste åren inte gjort några polisanmälningar om olaga kameraövervakning, något som man nu alltså överväger. Ingemar Sunnerdahl anser dock att resurserna för tillsynen inte är tillräckliga.

– Den tillsyn som lagstiftaren tänkt sig fungerar inte på den nivån. Man tänkte sig nog en ganska total tillsyn från början.

Det här innebär till och med att myndigheter i flera år kan övervaka människor?

– Ja, i det här fallet verkar det ju vara så.

Bildmaterial till brottsutredning
Vid ett tillfälle användes bildmaterialet för att polisanmäla en person som sedan dömdes för skadegörelse mot en av bolagets bilar. Men Henrik Berggren försäkrar att det inte finns bilder av allmänheten arkiverade.

– Bildmaterialet raderas ett antal dagar från servern med automatik, så det finns ingenting kvar.

Vad tror du allmänheten tänker?

– Återigen, vi kan bara beklaga att det blivit fel i samband med installationen och det ska inte upprepas, säger Henrik Berggren.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".