Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FALKÖPING

Promenad på stan blir en hinderbana

Publicerat söndag 5 augusti 2012 kl 10.33
"Strosar på stan gör man inte frivilligt"
(1:25 min)
En kruka dyker upp där Britt Artursson brukar gå. Foto: Kajsa Lundström P4 Skaraborg Sveriges Radio

Sommaren är en tid då det kan vara besvärligt för synskadade personer att ta sig fram ute på stan. Orsaken är de uteserveringar och blomkrukor som ställs upp utmed gator och på torg.

Tillgängligheten ute på stan försämras avsevärt under sommaren för personer ned synskada. Cyklar, blomkrukor, reaställ och uteserveringar är några av sakerna som förändrar stadsmiljön.

Promenaden blir en hinderbana
Britt Artursson, ombudsman på Synskadades Riksförbund i Skaraborg, har varit synskadad under större delen av sitt liv. P4 Skaraborg följde med henne på en tur på stan.

– Går ut och strosar på stan och njuter av uteserveringar och blommor är ingenting man gör frivilligt, så som seende gör. Det blir ju lite som att gå hinderbana när man ger sig ut!

För de flesta är sommaren en härlig tid på året. Men för den som har nedsatt syn innebär sommaren stora problem, säger Håkan Thomsson som är ordförande för synskadades riksförbund till P4 Skaraborg. Det är en väldigt besvärlig tid för många av förbundets medlemmar, berättar han.

Lätt att tappa bort sig
Britt Artursson hittar vanligtvis bra i Falköping och kan ta sig fram på stan med hjälp av ledstråk och husväggar. Men på sommaren blockeras hennes vanliga vägar ofta av utplacerade föremål.

För henne är inte det värsta att slå i knäna, utan att förlora känslan av var hon befinner sig.

– Ofta är det så att man tänker: "Oj, har jag gått fel?" när det dyker upp föremål som man inte hade förväntat sig. Hamnar man i en uteservering så måste man väja och då stöter man på något annat och rätt som det är så vet du inte var du är...

Vill avhjälpa hinder på stan
Dan Gabrielsson, som är ordförande i tekniska nämnden i Falköping, menar att det är viktigt att alla ska kunna röra sig utan problem i stadskärnan.

– Falköpings kommun är till medborgarnas bästa och det inbegriper alla. Finns det sådant som människor upplever som problem är det vår skyldighet att på bästa möjliga sätt försöka avhjälpa dessa hinder.

Ett av hindren som uppstod för Britt Artursson under en promenad i centrala Falköping var ett torgstånd som stod längs med ett ledstråk.

Kommunen bestämmer var torghandlarna får ha sina stånd. Om försäljningen begränsar framkomligheten så vill Dan Gabrielsson ta itu med problemet, säger han.

– Det är vi som anvisar plats på kommunens torg. Jag ska ta med mig den frågan och se till att det här inte upprepas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".