Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svenska kyrkan

Frågan om homoäktenskap delar stiftet

Uppdaterat måndag 13 augusti 2012 kl 17.00
Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 05.37
"Kyrkan har ett tungt bagage i HBT-frågor""
(1:26 min)
1 av 2
Rune Hjelm och Karin Långström Vinge diskuterade homoäktenskap i P4 Direkt. Fotomontage: Erik Grönlund / P4 Skaraborg.
2 av 2
Många väljer att inte gifta sig i kyrkan. Foto: Scanpix

 Få homosexuella väljer att gifta sig i Skara stift. Inom kyrkan finns delade meningar om det är bra eller inte.

Det har gått tre år sen den könsneutrala äktenskapslagstiftningen trädde i kraft. Debatten då var livlig. Meningarna gick isär huruvida äktenskapet tarvar en man och en kvinna, eller om det är förenligt med biblen att viga ett homosexuellt par. Nu har debatten kommit i gång igen, här på P4 Skaraborg.

I Skara stift vigdes under 2011 två par. En relativt sett låg siffra. Karin Långström Vinge är präst i Skövde och hon tror att det finns flera anledningar till att få väljer en kyrklig vigsel här.

– Dels så tror jag att många homosexuella har valt att stå utanför kyrkan och kyrkans tjänster beroende på att vi har ett tungt och tufft bagage när det gäller HBT-frågor. Det kan också vara att man väljer att inte gifta sig alls.

I måndagens P4 direkt blev meningskiljaktigheterna tydliga, när de två prästerna Rune Hjelm och Karin Långström Vinge möttes.

- Äktenskapet är ett förbund, mellan man och kvinna, sa Rune Hjelm.
- Det är kärleken som är det viktiga, inte vilket kön personerna i fråga har, argumenterade Karin Långström Vinge.

Svenska kyrkans historia i HBT-frågor är något som hänger kvar menar Långström Vigne. Hon tror att bilden av kyrkans inställning till samkönade äktenskap kommer förändras på lång sikt. Hon tycker att det är viktigt att man jobbar med att förbättra attityden kring samkönade äktenskap.

– På sina håll behövs det absolut en attitydsförändring och det är därför som vi fortfarande jobbar för att förändra det. Det är ett arbete på lång sikt och man får ha lite tålamod. Men de viktigaste besluten är ju fattade.

Även om det sedan 2009 är möjligt så väljer få homosexuella att gifta sig i kyrkan. Under förra året genomfördes endast två samkönade vigslar i Skara stift. Karin Långström Vinge tycker att man behöver jobba mer med att förbättra attityden kring samkönade äktenskap i svenska kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".