Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skövde

Farofylld korsning ska ses över

Uppdaterat tisdag 14 augusti 2012 kl 12.04
Publicerat tisdag 14 augusti 2012 kl 05.10
"Har varit nära flera gånger"
(1:43 min)
Sofia och Jörgen Andersson är oroliga varje dag. Foto: Cristian Ölund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Nu kräver barn och föräldrar att Trafikverket ser över säkerheten vid Husebykorset strax öster om Skövde där riksväg 49 möter 194:an.

Vid korsningen tvingas ett tjugotal barn som ska med bussen korsa den hårt trafikerade vägen - trots att det saknas övergångsställe.

Även sikten vid korsningen är begränsad och det saknas vägren som barnen kan gå på.

Sofia Andersson som ska börja skolan om en vecka har i flera år korsat vägen.

– Det är väldigt läskigt, för man bara väntar på att det ska hända någoting. När jag går på vägen har jag trafiken i ryggen och ser inte vad som sker bakom mig. När jag ska över vägen och det blir en lucka så är det bara att springa över, berättar hon.

Har du varit med om att det skett någonting när du ska ta dig över vägen?

– Det har varit väldigt nära flera gånger, men jag har klarat mig undan, berättar Sofia Andersson.

Skrivelse
Nu har alltså barnen tillsammans med sina föräldrar och organisationen Motormännen skrivit till Trafikverket i Mariestad med krav på en akut lösning av situationen vid korsningen.

Skolstarten är inte långt borta och en av de bekymmrade föräldrarna är Sofia Anderssons pappa Jörgen Andersson. Han anser att barnen utsätts för fara.

– Det är klart man är orolig varje dag. Både morgon och kväll när barnen ska hem och jag inte hinner hämta dem, säger han.

Nära ögat för ett barn
Ännu har ingen allvarlig olycka inträffat på platsen men Jörgen Andersson minns ett tillfälle när det kunde gått riktigt illa.

– Det var för ett antal år sedan när en tös var på väg hem från skolan. Då kom det två bilar som höll på att krocka och den ena bilen väjde och touchade armen på henne. Den gången gick det bra, men det var väldigt nära.

Besked kommer nu från Trafikverket i Mariestad. Verket kommer att se över den farliga Husebykorsningen för att se om det går att få till en säkrare lösning för barnen.

– Av de åtgärder som vi möjligen kan ha pengar till, om det går att lösa det tekniskt, det är att grusa upp mellan anslutningsvägen och hållplatserna. Så att man kan gå vid sidan om vägen. Det skulle vi kunna göra under hösten isåfall, säger Ann-Charlotte Eriksson som är samhällsplanerare på Trafikverket i Mariestad.

Frustration bland föräldrarna
Föräldrar vars barn måste korsa vägen har under åren blivit mer och mer frustrerade över att inget händer. Ann-Charlotte Eriksson förstår föräldrarnas frustration, säger hon.

– Ja det gör jag, absolut! Vi är lika frustrerade ibland över att det tar väldigt lång tid. Men vi är tjänstemän som genomför det som politikerna prioriterar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".