Fler tolvåringar väljer skola - men det finns en baksida menar läkare

Publicerat tisdag 12 februari 2013 kl 05:04
Carl-Fredrik Fjaestad-Kennedy och Kristian Keskiewicz i skolkorridoren. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Carl-Fredrik Fjaestad-Kennedy och Kristian Keskiewicz har just valt skola. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Det är inte bara gymnasieelever som är eftertraktade för Skaraborgs skolor. Jakten på elever sjunker i åldrarna, när allt fler 12-åringar utnyttjar möjligheten att fritt välja högstadieskola.

Carl-Fredrik Fjaestad-Kennedy och Kristian Keskiewicz går i sexan i Skövde.

De har precis gjort sitt val, men båda tyckte det var svårt att bestämma sig.

– Alla frågade; Vilken skola ska du välja, vilken skola ska du välja?? Jag vet inte, jag har liksom inte bestämt mig. Det var lite jobbigt, säger Karl-Fredrik och hans kompis Kristian håller med.

– Det var svårt. Jag bestämde mig dagen innan.

Valets baksida
Tiden när alla elever gick sjuan till nian på den skola som ligger närmast är förbi. En rundringning till högstadieskolor i Skövde tyder på att det är allt fler 12-åringar som utnyttjar möjligheten att välja. Valfrihet ses som något positivt. Men möjligheten att välja kan också ha en baksida.

Sven Bremberg är läkare och ansvarig för hälsofrågor som rör barn och ungdom vid Statens folkhälsoinsitut. Saklig objektiv information är avgörande för hur bra valfriheten egentligen är, menar han.

– Har man inte fått förutsättningar att göra ett val, om man inte kan överblicka valmöjligheterna, så kan det vara destruktivt.

Gymnasieval och skolors reklam inför det har funnits i flera år och lika länge väckt en debatt om skolreklamens mer eller mindre sakliga innehåll.

Öppet hus
De senaste åren arrangeras i Skövde en mässa för de som går i sexan, med information om högstadiernas profiler. Detta slopades i år, i stället hölls öppet hus på de fyra skolorna, där eleverna själva fick visa upp sin skolas fördelar. Även om Carl-Fredrik och Kristian har haft svårt att välja, så är de glada att möjligheten finns, att de själva får påverka sin skolgång.

– Jag tycker till exempel att det är bra att de som bor på landet ändå kan välja att gå inne i stan om de vill, säger Kristian Keskiewicz.

Skriv ut

Dela

Användarkommentarer

Kommentera

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler