Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skaraborg

Näringsliv och kommun ska dela soldater med försvaret

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 15.14
Näringslivet "Det ger en bredare kompetens"
(1:33 min)
Foto: Carina Grönqvist / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Försvarsmakten i Skaraborg har ingått ett unikt samarbete med näringsliv, kommun och landsting för att knyta till sig soldater.

Samarbetet ska underlätta för den personal som vill, att växla mellan två arbetsgivare.

Det var en nöjd regementschef, Fredrik Ståhlberg som mötte pressen i dag.

– Det känns väldigt bra. Ett bevis på ett väldigt bra samarbete mellan olika parter i Skaraborg.

Tjänstledigt
Tanken med uppgörelsen är alltså att det enklare än tidigare ska gå att få tjänstledigt från olika typer av arbetsgivare för att arbeta periodvis inom försvaret.

I ett mer insatsfokuserat försvar är utmaningen stor att rekrytera tillräckligt med personal fram över. Bara i Skaraborg behövs 3000 soldater, där hälften kommer vara deltidstjänstgörande. Ett tätare samarbete med arbetsgivare är nödvändigt för försvarets del, men också näringslivet har att vinna på detta, det tror i alla allf Lars Lindström, HR-chef för Företaget Paroc.

– Att få erfarenhet från olika verksamheter ger en bred kompetens, vilket också är en framgång för oss.

Rekrytera
Skaraborgs sjukhus skrev också under avsiktsförklaringen. Där har samarbetet redan kommit i gång, genom att soldater täcker upp personalbrist inom ambulanssjukvården i sommar. Sjukhuset har svårt att rekrytera personal inom vissa områden. HR-strategen Inger Levin hoppas och tror att samarbetet med Försvarsmakten delvis kan ändra på den saken fram över

– Generationer 80- och 90-talisterna vill ha utmaningar. Att vara tidvis anställd soldat kan vara en sådan, som i sin tur gör att man väljer Skaraborgs Sjukhus som arbetsgivare.

Ansvaret
En fråga som kvarstår är vilken arbetsgivare som kommer bära det huvudsakliga ansvaret för den anställde, exempelvis för bearbetning av upplevelser efter en utlandsinsats.

I dag är det enligt lag endast en arbetsvare som kan vara ansvarig. Där behövs justeringar i lagen, menar Lars Lindström, på Paroc.

– Medarbetaren som skulle behöva något sådant ska få den bästa psykosociala hjälp som går att få. Det är inte vi från näringslivet bäst lämpade att ge, det är snarare Försvarsmakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".