Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Götene

TYCK TILL | Kvinnoförnedrande fasad på Paroc-hallen i Hällekis?

Uppdaterat onsdag 5 juni 2013 kl 08.00
Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 14.50
Evalena Öhman: "Hade det varit 1900-talets första hälft så hade detta varit mer ok"
(3:55 min)
1 av 3
Fasadmålning på Hällekis nya idrottshall. Foto: Evalena Öhman
2 av 3
Bilden som Evalena Öhman (V) bifogat i sitt öppna brev på Hällekis nya sporthall. Foto: Liljewalls arkitekter
3 av 3
[KLICKA FÖR ATT FÖRSTORA] Skiss av fasaden på Paroc-hallen i Hällekis. Foto: Liljewalls arkitekter

Fasaden på den nya idrottshallen i Hällekis har rört upp känslor i Götene. Kommunpolitikern Evalena Öhman (V) kräver nu i ett öppet brev till kommunledningen att silhuetten av en välsvarvad kvinna försvinner från fasaden. Den visar en snedvriden bild av kvinnor i idrottssammanhang. Det drabbar killarna, enligt Öhman.

I brevet beskriver Evalena Öhman en dag när hon skulle hämta barn vid Hällekis skola om om möts at en välsvarvad kvinna, graciöst lyftande en rockring, som prydnad på fasaden till Hällekis nya idrottshall.

– Hade det varit 1900-talets första hälft nu så hade jag tyckt att detta hade varit ok, men nu är det 2013 och då kan vi inte skicka så stereotypa signaler till barn varje dag under lång tid. Detta kommer att påverka deras val, det är jag övertygad om.

– Hur då?

– Jag tror att det kommer att blir svårare för killar att välja traditionellt "kvinnliga" sporter som dans och gymnastik. Vi begränsar valfriheten för dem.

Hon berättar vidare om mötet med kommunstyrelsens ordförande förra sommaren, då Kenth Selmosson ska ha visat upp fasadritningen och Öhman redan då uttryckt att hon tycker fasaden visar upp en problematisk stereotyp av könsroller.

– Då jag fann bilderna stötande och stereotypa bad jag Kenth verka för att denna fasaddekor aldrig skulle skulle bli förverkligad och jag trodde att han, som kommunens politiska ledare, förstod allvaret i frågan och hur dessa motverkar kampen att skapa ett mer jämställt samhälle, skriver Evalena Öhman i brevet.

Hon skriver vidare att det inte är förenligt med skolans jämställdhetsuppdrag att ge skoleleverna en snedvriden bild av vad som är kvinnligt respektive manligt i sportens värld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".