Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
papperslös familj

Stannar illegalt i Skaraborg för att komma undan blodsfejd

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 06.50
Föräldrarna: Hellre såhär som familj än med vår son i en kista
(1:36 min)
Papperslösa Agim och Ira, som egentligen heter någo annat, lämnar sällan sitt gömställe Skaraborg. Foto: Viktoria Svedlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Tiotusentals människor lever enligt Socialstyrelsen i Sverige som papperslösa. De har inte rätt att vara här, men stannar ändå.
Agim, Ira och deras son lever som papperslösa i Skaraborg. Gömda utan liv, säger de. Ändå är det just ett liv som de försöker skydda.

Familjen sitter tillsammans med en tolk i ett rum på den ort där de gömmer sig. De lämnar sällan sitt gömställe av rädsla för att bli gripna och utkastade från Sverige. 

– Det är ett fruktansvärt liv. Det är som att befinna sig i en tunnel utan ljus... Så är vardagen för oss, säger Agim och Ira när P4 Skaraborg träffar dem. Båda heter de egentligen något annat. 

I mångt och mycket är livet här i Sverige likt det de hade i sitt hemland. De lever eftersökta både här och där. Den avgörande skillnaden är att där jagas de för att dödas, det gör de inte här i Sverige. 

– Att återvända dit innebär att vi skulle leva ett liv som gömda precis som vi gör här, men vår son kan vara vid liv i det här landet. Men återvänder vi dit kommer han leva under mycket svårare omständigheter, berättar Agim. 

Familjen berättar att de flydde från sitt hemland på grund av en blodsfejd som startade efter att de konverterat från att vara muslimer till katoliker. Dödshoten hänger fortfarande över dem, framförallt sonen.  

"Tagits upp i Europadomstolen"
Hur många som av olika anledningar befinner sig i Sverige illegalt är inte känt. Enligt Socialstyrelsens rör det sig om ungefär mellan 10 000 och 50 000 personer per år. 

Fallet med den här familjen har tagits upp i alla instanser ända upp till Europadomstolen som slagit fast att Agin, Ira och sonen inte har skäl nog att stanna i Sverige. Ändå har de stannat. 

– Vårt liv var i ett kritiskt läge när vi fick utvisningsbeslutet. Vi var väldigt rädda att någon av oss skulle dödas i fall vi återvände tillbaka till vårt land. På grund av det valde vi att bli illegala. Vi vet att det är tungt att leva så här men vi vill hellre leva som familj här än att se vår son i en kista, säger föräldrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".