Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skaraborg

Naturskyddsföreningen oroad: Vart har igelkottarna tagit vägen?

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 07.42
Biolog Per Bengtson berättar om den pågående igelkottsinventeringen:
(3:10 min)
1 av 4
2 av 4
Den här magre lille stackaren hittade P4 Skaraborgs medarbetare liggande på sidan, helt utmattad, i sin trädgård i veckan. Efter att ha fått både mat och vätska kilade den iväg, betydligt piggare. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 4
Reporter Jenny Josefsson kikar efter igelkottar i det gröna. Foto: Ulla Kjellander
4 av 4
Ulla Kjellander ordförande i Naturskyddsföreningen Skaraborg. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

När såg du en sådan här senast? Naturskyddsföreningen befarar att igelkottarna minskar i landet. Nu vill föreningen ha allmänhetens hjälp att samla in så mycket information som möjligt om de taggiga små djuren.

Oroande uppgifter tyder på att igelkottarna kan vara på tillbakagång, säger biolog Per Bengtson som leder igelkottprojektet på Naturskyddsföreningen. 

– Det finns vissa undersökningar gjorda på västkusten 2010, i kommuner som Tanum och Lysekil, där man konstaterade att igelkottarna försvunnit från många platser. Man intervjuade en mängd personer om när de senast såg en igelkott och de flesta svarade "För 16 år sedan"… 

Vill veta mer om antalet igelkottar
Nu vill Naturskyddsföreningen ta reda om detta gäller även för resten av landet. 

På föreningens hemsida finns ett webbformulär som en del i igelkottinventeringen. Där kan allmänheten svara på frågor om när man senast såg en igelkott, om den var levande eller död, på vilken plats och närmaste gatuadress och vid vilken tid på året det var. 

Under webbundersökningens två första veckor vällde 3 300 igelkottrapporter in, vilket Per Bengtson gläds åt. Från Skaraborgs 15 kommuner har hittills 49 rapporter kommit.

Svar behövs från Skaraborg
Men från några kommuner saknas det svar. 

– Det är Essunga, Grästorp, Tibro och Töreboda. Där är vi förstås nyfikna på att få veta om det finns några igelkottar kvar. Så rapportera gärna! 

All igelkottsinformation skickas sedan vidare till Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Artdatabanken håller ett vakande öga på växter och djur som verkar minska i antal. 

– De för upp minskande växter och djur på en så kallad rödlista över hotade arter. Vi hoppas naturligtvis inte att igelkotten kommer att hamna på den listan.

Långt mellan igelkottbesöken
Oron delas av Ulla Kjellander, som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Skaraborg som visar runt i sin trädgård strax utanför Hjo.

– Här är det ganska länge sedan, kanske 15 år sedan. Men i Hjo tätort brukade det finnas mycket igelkottar. Men de har minskat där, vad jag förstår.

Nu hoppas Ulla Kjellander att så många Skaraborgare som möjligt vill besvara Naturskyddsföreningens enkätfrågor om igelkottar, så att informationen från Skaraborgs kommuner kan ingå i den landstäckande inventeringen.

– Det är ett roligt sätt, man får vara lite aktiv själv. Sedan får man ta del av sammanställningen så man kan följa hur utvecklingen ser ut i sin egen kommun. det är bara att gå in på Naturskyddsföreningens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".