Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skövde

Tågvärd välkomnar Sekos strejkvarsel

Uppdaterat tisdag 11 juni 2013 kl 16.40
Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 15.08
Monica Nyberg: Jättebra att de äntligen sätter ner foten
(2:36 min)
1 av 2
Tågvärden Monica Nyberg tycker att man har kämpat tillräckligt länge nu för bättre avtal. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Tågtrafiken till midsommar är hotad av strejken. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Fackförbundet Sekos varsel om strejk för tåganställda är bra. Det är bra tycker tågvärden Monica Nyberg, som dagligen åker till Skövde.

Fackförbundet Seko varslar om strejk för sina medlemmar som jobbar på tåg runtom i Sverige och där linjen mellan Göteborg och Skövde drabbas. Tågvärden Monika Nyberg åker dagligen till Skövde dagligen och tycker att det är bra att Seko har uppmanat till strejk.

– Jag tycker det är jättebra att de äntligen sätter ner foten. Vi har kämpat så länge för att få bättre villkor och bättre avtal.

Hon har tidigare jobbar för DSB.

– Då fick vi mycket högre lön och bättre villkor. Nu vill de att vi ska gå tillbaka till lägre lön och mindre fridagar och färre semesterdagar plus att vi har förlorat pensionsåldern på 60 år.

Seko vill nu komma fram till bättre avtal och försäkra sig om att arbetsgivaren inte ska kunna försämra villkoren för de anställda vid nya upphandlingar. Idag räcker det för ett företag att byta namn och organisationsnummer för att frigöra sig från de lokala avtalen och försämra villkoren, till exempel vad gäller lägre löner, förlorade semesterdagar och tappad pension.

Dagen före midsommar
Om strejken träder i kraft blir det 20 juni, alltså dagen före midsommar, så den som har planer på att åka tåg mellan Skövde och Göteborg den dagen kan få problem.

Tågresenären Natalie Bokvist tycker att det är bra att personalen strejkar.

– Det är synd att det kanske drabbar oss passagerare och resenärer men jag tycker det är bra att de strejkar för det de tror på, säger Natalie Bokvist.

Resenären Kurt-Ove Jakobsson från Skövde förstår varför personalen går ut i strejk.

– Det är klart man kan förstå att alla vill ha det bättre. Det viktigaste är väl att tågen kommer i tid tycker jag som resenär. 

Han tycker att det är helt galet med kortsiktiga upphandlingar.

– Minsta tiden man skulle kunna ha en upphandling på tycker jag ska vara minst tre år, både för personal och de som investerar i anläggningar och produkter. Man måste kunna ha en långsiktighet i företagsamheten och det innebär inte detta direkt, säger Kurt-Ove Jakobsson, som själv åker en hel del tåg mellan Skövde och Göteborg i tjänsten.

Men själv drabbas han inte av en eventuell strejk i midsommar.

-- Då befinner jag mig på sydligare breddgrader.

Igår varslade Seko även om strejk inom teleområdet. Det varslet berör 1300 personer och träder i kraft på onsdag.

Kristoffer Hilmersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".