Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skövdebon Azar är extramoster till övergivna iranska barn

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 09.00
”Det finns inte ork eller kraft kvar i Irans befolkning”
(7:48 min)
1 av 3
Azar Ghanbari från Skövde samlar in pengar till ett barnhem i Iran. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 3
Amir heter pojken på bilden. Kortet togs för cirka två år sedan när det var tillåtet att ta fotografier. Men numera är det förbjudet enligt Azar. Foto: Azar Ghanbari
3 av 3
Azar Ghanbari får mycket mer tillbaka än pengar och gåvor, det är kontakten med människor som är gratifikationen. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Iranska föräldrar som inte har råd att ta hand om barn med handikapp väljer istället att överge dem, vilket gör att barnhemmen i Iran är fulla med förståndshandikappade barn. Skövdebon Azar Ghanbari har visat en särskild omtanke för dessa barn. 

Azar, själv med rötterna i Iran, tittar kärleksfullt på ett fotografi som visar en sjuårig pojke med svullna ögon och röda kinder som sitter på något som liknar en säng. Han har huvudet vänt och tittar rakt in i kameralinsen.

Han är en av de 84 övergivna barnen i ett hem i Tehran som Azar brukar besöka. 

– Han är min favoritpojk, säger Azar med ett tillgivet skratt.

Moster Azar
De flesta av barnen som bor i hemmet har någon form av handikapp och det är endast en sjuksköterska för hela barnhemmet och övrig personal saknar utbildning.

– De slår sig själva eftersom ingen kan förstår dem, säger Azar.

Barnen är fastbundna på hårda sängar av metall eller stål och har inga madrasser att sova på. De blir matade liggande och det finns inga rullstolar. Barnen kallar Azar för schalé som betyder moster på persiska.

– Det går inte att adoptera dem enligt lagarna där, så har det varit ända sedan revolutionen, säger hon.

Därför har Azar bestämt sig att samla in pengar från Sverige till barnhemmet som hon hälsar på varje gång hon besöker Iran, trots att det egentligen finns resurser.

– Folket där undrar varför regimen skänker naturgas till Ryssland och olja till Södra Libanon samtidigt som de egna medborgarna knappt har madrasser att sova på. Det finns ingen ork eller kraft i Irans befolkning, de ska hinna tjäna pengar för dagen, säger hon.

Insamlingarna
För insamlingen säljer Azar bortskänkta varor på marknadsplatser.

– Mina systrar i Iran ger mig saffran och jag får in gåvor av släkt, vänner och bekanta. Jag brukar få en liten marknadsplats som jag använder för att sälja sakerna, och med pengarna köper jag hygienartiklar, livsmedel, sängkläder och madrasser till barnhemmet.

Intresset för barnhemmet började för sex år sedan, när Azar och dottern Amanda var på besök i Iran och skulle ombord på ett inrikesflyg och fick problem med biljetterna i Tehrans flygplats. De fick inte åka med flyget och blev då erbjudna övernattning i en kvinnas lägenhet i Tehran.

Hon visade sig vara volontär på ett barnhem. Azar blev nyfiken och besökte barnhemmet så småningom under sin resa.

– Jag besöker barnhemmet varje gång jag är i Iran. Det är striktare regler nu, man får till exempel inte längre ta fotografier, säger hon.

Från siffror till människor
– Jag är ursprungligen från Mashdjede Soleiman i södra Iran som amerikanerna kallade "MIS" och det är där man upptäckte olja för första gången. Men familjen flyttade till Shiraz, förklarar Azar.

Strax efter revolutionen 1979 blev Azar politiskt aktiv och som så många andra iranier blev hon tvungen att lämna sitt land, sin stad, vännerna och familjen. Hon kom ensam till Sverige och skaffade sig vänner och en egen familj och idag är hon gift med Torbjörn som är pappa till dottern Amanda. 

Förutom insamlingen till barnhemmet och familjen kretsar Azars liv kring sitt dagliga arbete som tolk och boendestödjare för ensamkommande flyktingbarn.

– Jag är i grunden utbildad ekonom men det räckte för mig, jag gillar inte siffror, jag gillar människor, säger hon med ett skratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".