Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skövde

Närmaste grannen till Cementa: ”Det blir som att bo i en gruva om de får fortsätta”

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 16.12
Grannen: Jag kommer att behöva ha mask och hörselskydd på mig
(2:24 min)
1 av 2
Jan-Olof Wilson i sin trädgård. Ett fårstängsel anger tomtgränsen mot Cementa. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Jan-Olof Wilson. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Om Cementas tillstånd för brytning förlängs kommer sprängningarna att ske bara 160 meter från Jan-Olof Wilsons trädgård. När tiden för remissyttrande idag går ut, hoppas Cementas närmaste granne att fler än han säger blankt nej till fortsatt brytning.

Idag är Cementas område i Skövde ungefär lika stort som Volvos båda fabriker och Skövde garnison är tillsammans. Cementa går bra och Heidelbergkoncernen vill fortsätta sin verksamhet i stan även efter 2017, fram till år 2032. Därför har de ansökt om att få bryta upp mer av den mark som de äger, ett område som motsvarar ungefär 33 fotbollsplaner (23 hektar) till. 

– Jag tror inte att allmänheten är medveten om vilket stort ingrepp det handlar om. Det är stor reda nu, men det kommer ju att bli ändå mycket större. Det Skövdeborna ser när de kör på Skaravägen är ju fabriksbyggnaderna, resten av området ser de ju inte. Och skulle det då skräcka sig ända hit upp… Ja, det finns ingen liknelse, säger Jan-Olof Wilson som bor i Våmbskleven. 

Brott intill trädgården
Brytningen är tänkt att ske i riktning mot Jan-Olof Wilsons hus. En stor del av hans tomt gränsar till Cementas område och vid ett förlängt tillstånd kommer sprängningarna och brytningen att ske bara 160 m från hans trädgård: 

– Det skulle bli som att vara anställd nere i gruvan. Jag skulle behöva ha mask och hörselskydd på mig. Så illa blir det nog.   

Det är mark- och miljödomstolen som ska avgöra om Cementa får bryta mer kalksten eller inte i Skövde. Att Cementa vill fortsätta sin verksamhet i Skövde tycker Jan-Olof Wilson inte är det minsta konstigt. Anläggningen är effektiv och går bra, det är deras jobb att vilja fortsätta, menar han, men han hoppas som sagt att remissinstanserna ska säga nej och att domstolen också gör det senare i år, för grannen Cementas planer påverkar hans vardag: 

-- Det ligger som en våt filt över allting. Jag vill varken satsa eller planera någonting, för jag vet ju att det nog inte kommer att gå att bo kvar.

– Du har bott här permanent i ungefär fem år, Cementa har funnits här i närmare 100 år. Får du då inte acceptera deras verksamhet? 

-- När vi köpte fick vi veta att Cementa skulle lägga ner efter millennieskiftet, sedan fick de förlängt till 2017 och nu vill de förlänga ytterligare. Det räcker nu. Det borde avvecklas, säger Jan-Olof Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".