Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
E20

E20 - Vilt skilda åsikter om Trafikverkets nationella plan

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 11.36
Monica Green (S): Jag är mycket besviken
(1:52 min)
E20 brukar kallas för Sveriges farligaste väg med tanke på de många olyckor som inträffar där varje år. Foto: Christian Björklund / Skagerns Nyheter

I dag presenterade Trafikverket sitt förslag till nationell plan för transportsystemet 2014/2015. Men när generaldirektören Gunnar Malm muntligt gick igenom förslaget nämndes inte E20 en enda gång. Det är en stor besvikelse säger riksdagesledamoten och socialdemokraten Monica Green till P4 Skaraborg.

– Jag är både mycket förvånad och besviken på att Gunnar Malm går igenom hela landet, region för region, och nämner flera detaljer men han nämner inte E20, säger Monica Green (S).

Monica Green sitter själv i trafikutskottet och ser det här som en fingervisning att Trafiverket inte planerar att satsa särskilt mycket på E20 trots allt arbete som politiker i Skaraborg lagt ner på att lyfta frågan på nationell nivå.

Men Trafikverket planerar ändringar av E20. I förslaget föreslås mötesseparering i form av 2+1 körfält på tre etapper, bland annat mellan Götene-Mariestad och Vårdgårda-Vara. Med i förslaget finns också ytterligare tre utbyggnadsetapper, bland andra sträckan förbi Hova.

"Skaraborgs kommunalförbund positiva"
Moderaten Katarina Jonsson, ordförande i Skaraborgs kommunalförbund, tycker Trafikverkets förslag är bra. Förbundet har länge arbetat för att göra E20 genom Skaraborg till en fyrfilig väg med 2+2 körfält, men Trafikverket vill alltså enligt förslaget endast bygga ut delar till 2+1 körfält.

Men trots det är Katarina Jonsson fortsatt positiv.

– Sträckorna finns nämda hos Trafikverket. Det ger oss bättre möjligheter att jobba vidare på, säger hon. Det är nu arbetet börjar betonar hon. 

Inom kort ska regionen och kommunerna i Skaraborg uppvakta infrastrukturminsiter Catharina Elmsäter-Svärd (M). Då ska avsiktsförklaringen lämnas att regionen och kommunerna är överens om att bidra med pengar för att E20 ska byggas ut till en fyrfilig väg. Det sker den 24 juni.

– Det är först när spadarna sätts i jorden som vi inte kan göra mer. Men fram tills dess så kommer vi att fortsätta med vårt hårda arbete, säger hon.

Men socialdemokraten Monica Green är ändå besviken över att inte E20 lyftes som en viktigare fråga.

– Att Trafikverket inte nämner det i sin nogranna genomgång tror jag många blir besvikna över. Det känns ju som att de inte tycker det är lika viktigt, säger hon.

Nu ska förslaget ut på remiss och det är inte förrän 2014 som beslutet fastställs av riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".