Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skövde

Volvosteget: En succé utan jobblöften

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 14.56
Evelina: "Jag tar en dag i taget och hoppas få stanna"
(6:25 min)
1 av 2
Evelina Landesund går Volvosteget. Sex månader in i utbildningen har hon just fått nya arbetsuppgifter. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Evelina Landesund och Maria Jonsson, två av Volvostegets 69 deltagare på Volvo Group Truck Operations i Skövde. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio

74 ungdomar i Skaraborg är nu halvvägs igenom industriutbildningen Volvosteget. Alla inblandade kallar utbildningsprojektet en succé, men om ungdomarna får jobba kvar efter utbildningen är det ingen som kan säga.

Det är höst i Sverige. En mindre varselvåg har just börjat skölja in över landet. Jobben är rätt få och kräver ofta erfarenhet. Maria Jonsson är färdig med skolan och sitter och söker jobb efter jobb utan resultat: 

– Det var ju rätt jobbigt. Man gick till arbetsförmedlingen som lade fram en massa jobb som man sökte men fick bara nej hela tiden. Men så en dag så var det någon som ringde från Göteborg och Volvosteget. Jag blev helt paff. Jag hade ju tappat motivationen och tyckte att jag hade skrivit ett rätt dåligt personligt brev, men det hade jag tydligen inte, skrattar Maria Jonsson.

I ungefär samma situation var Evelina Landesund. Även hon hade tagit studenten några månader tidigare och kände sig allmänt rast- och sysslolös när en kompis berättade om Volvosteget: 

– Då kollade jag upp det på nätet och tyckte att det verkade vara en jävligt bra chans att få in en fot. Jag hade inte gjort något likande tidigare.

Rookies inom industrin
Evelina Landesund gick musik och produktion i Skara och vikarierade sedan på olika skolor, Maria Jonsson gick handelsprogrammet på gymnasiet. Båda har kommit till Volvo Group Truck Operations i Skövde helt utan industrierfarenhet och är exempel på just sådana ungdomar som Volvo velat rekrytera i Volvosteget. 

– Vi ser att det är färre och färre som söker industriprogrammet och det blir ett problem för oss långsiktigt. Därför måste vi hitta ett sätt att visa ungdomarna att industrin är ett spännande arbetsområde. Vi letade efter bra ungdomar med stort intresse för industrin, säger Niina Räihä, projekledare för Volvosteget. 

– De kan ni väl hitta via bemanningsbolagen? 

– Ja, fast nu ville vi bredda oss lite granna och skapa intresse hos dem som inte tänkt på industrin från början.  

Tanken är att Volvosteget ska löpa på under tre år. Nu har den första omgången elever alltså gjort ungefär halva tiden.

Volvo Group Truck Operations i Skövde, eller Powertrain som fabriken hette tidigare, är den Volvofabrik som har flest deltagare: 69 stycken. På Volvo Penta i Vara finns fem utbildningsplatser. Till Skövde har söktrycket störst i Sverige, 619 ungdomar skickade in en ansökan i höstas.

Under året har deltagarna sammanlagt nästan tre månaders teoretisk undervisning, resten av tiden praktisk. Eleverna har en utbildningslön på 17 000 kronor i månaden och en mentor som coachar och stämmer av. Maria och Evelinas mentor är Johan Wennberg: 

– Jag har sett en jätteutveckling. De har tagit till sig de tekniska delarna väldigt snabbt. De "äger" och är helt med i gänget.

Inga löften om jobb
Såhär långt är Volvosteget en riktig succé. Enkätundersökningar som gjorts visar att 99 procent av deltagarna är nöjda med utbildningen i och att 95 procent kan komma kvar.

Men i nuläget finns det ingen som kan ge dem besked huruvida de får det eller inte. Allting beror på hur många lastbilar som säljs i höst. Dessutom sker nästan all rekrytering via bemanningsbolag numera eftersom Volvo då kan minska eller öka personalstyrkan med bara ett par veckors varsel. 

– Det vore ju jätteroligt att kunna anställa några av dem, men som sagt var så hänger det helt på hur det ser ut i omvärlden och hur det ser ut för oss, säger Johan Wennberg. 

-- Hur ser du på framtiden, Maria?

 – Den frågan är svår... Men att få en anställning här vore ju inte fel och utbildningen kanske ger mig ett plus i kanten, sarar Maria Jonsson. 

– Jag försöker ta en dag i taget och hoppas på att jag får stanna. Får jag inte det så har det i alla fall varit väldigt kul att testa på det här, säger Evelina Landesund. 

– Om någon hade sagt till dig för ett år sedan att du skulle jobba inom industrin, vad hade du sagt då? 

– Ha ha, då hade jag inte riktigt trott dem! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".