Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skaraborgs sjukhus

Skaraborg sjukhus till akutbeslut - bara två på nätterna i Lidköping

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 18.08
Sjuksköterska: "Patientsäkerheten kommer vara långt ifrån acceptabel"
(1:41 min)
Nattakuten i Lidköping tvingas gå ner till två anställda per natt för att rädda situationen i Skövde. Kollage: P4 Skaraborg Sveriges Radio / Scanpix

Bristen på vikarier och den svåra bemanningssituation som drabbat Skaraborgs sjukhus inför sommaren drabbar akuten i Lidköping hårt. De anställda har nu fått beskedet att endast en undersköterska och en sjuksköterska kommer att ta hand om patienterna i sommar. Ett hot mot patientsäkerheten, anser personalen.

I dag jobbar två sjuksköterskor och en undersköterska nattetid på akuten i Lidköping. Men i sommar kommer det att se annorlunda ut. De anställda på akuten i Lidköping informerades under fredagseftermiddagen om att det i sommar endast kommer att arbeta en sjuksköterska och en undersköterska på natten. Motsvarande två tjänster kommer att flyttas till akuten i Skövde, för att lösa kaoset som uppstått på grund av bristen på sommarvikarier.

Mattias Karlsvärd, sjuksköterska på akuten i Lidköping, oroas av beslutet.

– Patientsäkerheten är långt, långt ifrån acceptabel på en sådan nivå. Det är inte mycket som behöver hända för att vi helt enkelt inte skulle kunna hantera det över huvud taget, säger han.

Carina Karlsson, verksamhetschef för akuten i Lidköping, säger att det här var akutlösning på bemanningsproblemet. Sjukhusledningen ville kunna informera sina anställda om en lösning innan de nu går på semester.

– Man kan tycka att det här är en fem över tolv-lösning, och det beklagar jag verkligen, säger hon och fortsätter:

– Det känns ju oroligt att gå på semester när vi inte är i hamn med sommarplaneringen.

Sjuköterskan Mattias Karlsvärd är orolig för hur det kommer att gå i sommar.

– Det innebär en stor risk för patientsäkerheten i Lidköping. Och eftersom de kommer att sätta personal som är vana att jobba i Lidköping, i Skövde där vi inte hittar någonting så kommer patientsäkerheten i Skövde inte heller vara god, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".