Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skövde

Så gick första dagen i rätten mot misstänkta knarkligan i Skaraborg

Uppdaterat tisdag 18 juni 2013 kl 09.40
Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 07.05
7 JUNI | Polisen berättar om sprängda knarkligan
(2:05 min)
1 av 3
27-åringen fångas på en övervakningskamera i ett växlingskontor i Borås. Foto: Polisens förundersökning
2 av 3
Två utdrag av de sms-konversationer som 27-åringen haft med sina kumpaner i knarkligan. Foto: Polisens förundersökning
3 av 3
Bild från förundersökningen. Foto: Polisen.

 I början av juni nystades den skaraborgska knarkligan upp. Totalt nio personer står åtalade i härvan där en 27-årig Skövdebo, som har pekats ut som ligans ledare, misstänks ha drivit verksamheten med hot och våld. P4 Skaraborg rapporterar direkt från rättegången under tisdagen.

Pernilla Wadebäck:

Då börjar vår rapportering inifrån Skaraborgs tingsrätt, jag sitter i sal 5 där åklagare Lars Johansson just nu lägger fram sina åtalspunkter. Förutom huvudmannen som idag ställs inför rätta så finns ytterligare två misstänkta som är med vid dagens förhandling.

09:32, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck:

Huvudmannen har suttit häktat inför dagens förhandling. Hans avdokat, Therése Tsarouchas, berättar att han tar på sig flera fall där han överlåtit narkotika och förmedlat kontakter. Däremot förnekar han att han misshandel och olaga hot och att han skulle vara inblandad i det större beslaget av marijuana som gjordes i Mariestad. Advokaten menar att det saknas bevisning i flera delar: "Att min klient skulle styra med järnhand och hota och misshandla, det stämmer inte. Alla de inblandade är eller har varit missbrukare"

09:39, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck:

Försvararen till huvudmannen beskriver sin klient som en skötsam man som haft flera arbeten och som sen en tid tillbaka är drogfri. Hon poängterar att polisen bedrivit spaning mot honom men att de bara vid ett tillfälle tagit honom med anabola steroider på sig.

09:42, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck:

De två andra som idag ställs inför rätta misstänkta för narkotikabrott och ringa narkotikabrott är en kille och hans tjej bosatta i Skövde. Killen ska enligt åklagaren ha sålt narkotika på uppdrag av huvudmannen och en del av narkotikan förvarades i ett källarförråd i det bostadshus där tjejen bor med sin mamma. Tjejen har erkänt att hon upplåtit källarförrådet men nekar till att hon deltagit i försäljning av narkotika.

09:46, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck:

Nu spelar åklagaren upp flera avlyssnade telefonsamtal där huvudmannen ringer upp den kille som ska ha hjälpt honom att sälja narkotika vidare. Flera i tingsrätten, bland annat huvudmannen, drog på munnen när "ringsignalen" är låten"I just can´t get enough"!

09:49, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck: "- Finns g!, - Bra eller?, - Riktigt bra!, - Finns dunder G nu!", ungefär så låter konversationerna via sms som skickats till och från den mobil som ägs av den idag åtalade narkotikaförsäljaren. Han sitter idag i rättssalen brevid huvudmannen tillsammans med sina respektive försvarare.

09:58, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck: "Polisen gjorde husrannsakan här igår, xx (hennes kille) hade lagt det i källarförrådet. Jag är rädd att han kommer åka in nu, han ville inte ens ta emot det där rökat!", så låter det i det avlyssnade telefonsamtal som utspelar sig när tjejen som idag åtalas ringer upp en tjejkompis. "Nån måste ha tipsat om detta, han fick ju rökat igår!"

10:01, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck:

Nu en paus och därefter kommer åklagaren att ställa frågor till den man som misstänks ha sålt narkotikan vidare och även hans tjej kommer att förhöras. Start igen ca 10.20.

10:09, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck: Nu fortsätter förhandlingen och först att höras är den skövdekille som misstänks ha sålt narkotika vidare. Han berättar nu om hur polisen grep honom och under tiden han satt anhållen gjordes även husrannsakan i det källarförråd där hans tjej bor. Där hittades nästan 100 gram narkotika.

10:32, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck: "Jag fick tag i bra gräs och köpte på mig så mycket jag kunde, nu fick jag ett bra pris!", säger skövdebon men han vill inte säga vem han köpte det ifrån. Han berättar att han själv missbrukat en hel del: "Minst 5 gram om dan, det har varit spice och cannabis..."

10:34, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck:

Åklagaren pressar nu mannen på hans kontakter med huvudmannen, de har känt varandra en längre tid, bland annat har de tränat kickboxning tillsammans. Han minns inte riktigt vad de menat med de sms som skickats mellan dem och varför de träffats. Det kan ha rört sig om pengar han varit skyldig huvudmannen. På frågan om betydelsen av sms "Finns grön" så vet han inte riktigt, men säger att det kan handla om hasch eller spice.

10:43, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck: "Hur kom du över det cannabisparti som hittades vid husrannsakan?", frågar åklagaren. - "Jag köpte det av en kille på stan, hela partiet kostade mellan 6000 och 9000, hälften betalade jag kontant och hälften skulle jag betala sen när jag fick in pengar". "Jag la det i källarförrådet och berättade det sen för flickvännen"

10:45, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck: Åklagaren försöker binda köpet av cannabispartiet mellan huvudmannen och skövdekillen, men skövdekillen vill inte blanda in huvudmannen i detta och säger att han inte har med det här beslaget att göra. Han vill eller kan inte säga vem han köpt det av uppger han: "Det känns fel, men det är inte av huvudmannen i alla fall"

10:56, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck: Tjejen berättar om när hon hördes på polisstationen: jag sa att jag ville ha en advokat men då sa polisen att "det kan ta hela dagen och du kanske blir inlåst, en advokat gör ändå inget mer än att lyssna". När rättens ordförande frågar vem som höll det polisförhöret så pekar hon på den polis som bistår åklagaren "Det var han där!"

11:36, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck: Tjejen var stressad under förhöret och hade bråttom till en tävling på skolan, därför avstod hon advokat. Hon är nu misstänkt för narkotikabrott.

11:41, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck: Nu håller åklagaren ett kort förhör med huvudmannen om det beslagtagna cannabispartiet. "- Jag är oskyldig, vi går tillsammans på stan och sitter på ett fik. Vi är 6-7 stycken o xx går iväg, det är allt jag vet." Han förklarar att han varit drogfri i två, tre år och har nu tappat all respekt för polisen sen de misstänker honom för de aktuella brotten.

11:44, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck: Han berättar om de jobb han haft och hur han även varit aktiv som fotbollstränare i en lokal klubb. Men eftersom han har en kriminell bakgrund så har han på senaste tiden haft svårt att få jobb. Han är ändå lojal mot sina vänner och beskriver de sms som handlar om pengar: "I den världen där man har pengar och någon annan inte har så lånar man ut, det är inga jättesummor"

11:48, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck: "Jag är totalt oskyldig", säger huvudmannen som avslutning på det här förhöret. Efter lunch kommer förhandlingen fullföljas i den del som rör skövdekillen och hans tjej, brotten rör narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

11:51, 18 June 2013

Pernilla Wadebäck: Därmed avslutar vi liverapporteringen för dagen, hör mer från rättegången i kommande nyhetssändningar. Tack för att ni följt oss på webben /Pernilla Wadebäck

11:52, 18 June 2013


RÄTTGÅNGSDAGEN MINUT FÖR MINUT


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".