Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
skaraborg

Så föreslås polisen jobba med spaning i framtiden

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 05.29
Johnny Calvin: "Föslaget har alla möjligheter"
(1:50 min)
Johnny Calvin, polisområdeschef. Foto: Tomas Ek / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Nu är utredningen kring polisens nya spaningsverksamhet klar. I enmansutredningen föreslås tre spangrupper istället för två som det var tidigare, dessutom med fler poliser.

Polischefen i Skaraborg, Johnny Calvin, vill inte ha några egna synpunkter på utredningen förrän efter sommaren, då beslutet ska fattas.

– Jag vill poängtera att det är ett förslag. Nu ska samtliga medarbetare få titta på det, säger Jonny Calvin.

Men polisområdeschefen är nöjd med enmansutredaren Fredrik Malms arbete.

– Han har svarat på precis de frågor som vi ställde, säger Calvin.

Missnöje bland poliser
Det var vid årsskiftet som polisens två spaningsgrupper i Skaraborg lades ner, då jobbade åtta spanare i östra delen och sex i den västra. Missnöjet med arbetstiderna var stor eftersom arbetspassen för varje vecka lades ut så sent som möjligt för att anpassa sig efter behovet av spaning.

I det nya förslaget finns tre spangrupper, två i östra Skaraborg med utgångspunkt från Skövde men också Mariestad och Falköping och en grupp i västra med utgångspunkt från Lidköping. Och med fast tjänstgöringslista och mer personal så kan man ändå vara flexibel.

– En spangrupp jobbar definitionsmässigt med kortvariga ärenden och för att snabbt nå resultat genom att gripa folk till exempel.

– Själva arbetstiderna kan man alltid diskutera, i den här verksamheten är det effektivast att jobba dag och kväll och det slår också utredaren fast, förklarar Johnny Calvin.

Beslut till hösten
Under sommaren ska alla berörda lämna synpunkter på utredningen. Eftersom det handlar om att rekrytera personal internt så kan det gå snabbt att sjösätta den nya spaninsgverksamheten när väl beslutet är fattat.

– Jag tror på en bra spaningsverksamhet och det finns alla möjligheter med det här förslaget eller ett modifierat förslag. Det ska vara klart under hösten, säger polisområdeschef Johnny Calvin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".