Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skövde

Sinnena tillfredställs i Skövdes nya Kulturhus

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 16.58
Ingemar Arnesson: ”Alla sinnen ska tillfredsställas i nya Kulturhuset"
(6:27 min)
1 av 8
Ovanför ingången ser man luftskulpturen av kanadensiske konstnären Max Streicher som visar två gigantiska sittande bebisar med gubbliknande ansikten som förflyttar sig med luftens rörelse. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 8
Nya läshörnan för tidningar i 1960-tals stil har funkismöbler i varma orange tyger och bordslampor med eluttag för att ladda mobilen eller datorn. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 8
I konstloungen dominerar vitt och starka färger. Mitt i rummet finns samma äppelgröna stolar som i loungen fast med rosa, orangeaoch blåa kuddar och turkosfärgade bord. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
4 av 8
Loungen i restaurangen har mörk stengolv dekorerat med patchwork av äkta persiska mattor i olika röda och mörkrosa nyanser. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
5 av 8
Lennart Skoglund från Hjo ser fram emot nyöppningen av stadsbiblioteket i Skövde. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
6 av 8
Bibliotekschefen Anna Gullstrand visar nya stadsbiblioteket. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
7 av 8
Bakom entreprenören Albert Khalaf står ytterväggen kvar från gamla kulturhuset inne i restaurangen. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
8 av 8
Konstchefen Ingemar Arnesson vill att alla sinnen ska tillfredställas i Skövdes nya kulturhus. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Södra Ryds bibliotek laddar upp för fullt inför nyöppningen av stadsbiblioteket. De som ville låna böcker från Skövdes stadsbibliotek fick alltså ta sig till Södra Ryd under ombyggnaden. Men snart öppnar kulturhuset igen och nya stadsbiblioteket öppnar portarna. 

– Idag passade vi på att komma hit och läsa lite tidningar, annars brukade jag läsa tidningarna i Stadsbiblioteket. Det är inte samma typ av service här som i centrala Skövde, förklarar Lennart Skoglund från Hjo.

Strålkastarna kommer alltså att flyttas från Södra Ryd till centrala Skövde igen. 

– Vi hoppas att aktiviteten finns kvar i Södra Ryd och vi vill förstärka våra band, men vi har varit dåliga på att fånga upp etniska olikheterna här i Skövde och vi måste bli bättre på det, säger konstchefen Ingemar Arnesson. 

Konstchefen Ingemar Arnesson guidar runt i nya kulturhuset i Skövde som börjar i den centrala delen av kulturhuset med biljettkassan, biblioteket, konstens reception och restaurangen som förenas där.

1960-tals inredning
De rödbruna tegelväggarna kopplar enorma glasväggar som släpper in ljus på ett innovativt sätt utan att förlora 1960-talskänslan. 

Ovanför ingången ser man en luftskulptur av kanadensiske konstnären Max Streicher som visar två gigantiska bebisar med gubbliknande ansikten som sitter mot varandra och som förflyttar sig med luftens rörelse. 

– De kommer vi att belysa på nätterna och det blir intressant att se hur besökarna kommer att känna inför det, förklarar Ingemar Arnesson.

Det finns informationsskärmar lite varstans och trappor upp till konsthallen. På höger sida intill ingången håller restaurangen och den nya konstscenen. Temat i restaurangen är guldfigurer på svart bakgrund. Loungen har mörk stengolv dekorerat med patchwork av äkta persiska mattor i olika röda och mörkrosa nyanser. 

– Detta var ytterväggar som vi har sparat som ett minne från den gamla tiden, säger entreprenören Albert Khalaf, som fortfarande har lite jobb kvar i restaurangen.

Rakt framför receptionen är alltså stadsbiblioteket och en ny tidningsläshörna i 60-talsstil med funkismöbler i varma orange tyger och bordslampor med eluttag för att ladda mobilen eller datorn.

– Det är ingen slump eftersom byggnaden är från 1964, säger bibliotekschefen Anna Gullstrand.

Inne i biblioteket inkorporeras både nytt och gammalt. Släktforskarrummet är nytt men fontänen med ankskulpturen finns kvar.

Litteratur möter konst
En trappa ovanför biblioteket med panoramablick över alla fyllda bokhyllor, välkomnas man in mot konsthallen, konstverkstan och konstmuseet. 

Förbi konstloungen med äppelgröna stolar, blir ljuset allt starkare och vitt dominerar. Konstverk, broderier, färgstarka kanvastavlor garnerar kritvita väggar, men det finns även statyer och skulpturer.

Mitt i rummet står samma äppelgröna stolar som i loungen fast med rosa, orange och blåa kuddar och turkosfärgade bord. Ytterligare en trappa upp finns konstmuseet med en konstverkstad som ska locka alla åldrar. 

– Här i konsten vill vi tydliggöra barn- och genusperspektivet ännu mera, säger Ingemar Arnesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".