Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
De tysta patienterna

Psykiatrin i kris på Skaraborgs sjukhus - nu vågar patienterna tala

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 05.18
"Förnedrande att behöva jaga hjälp när man mår dåligt"
(3:50 min)
Entrén till Vuxenpsykiatrin vid Skaraborgs sjukhus, vid Långgatan 18 i Skövde. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Krisläget på öppenpsykiatrin på Skaraborgs sjukhus har drabbat patienterna hårt. De får kämpa för att komma i kontakt med läkare, och slussas runt utan att få den hjälp de behöver. Nu granskar P4 Skaraborg krisen som främst drabbar de som vi valt att kalla De tysta patienterna.

Efter att sjukhuset slutade hyra in stafettläkare, efter ett beslut fattat av Västra Götalandsregionen, har de ordinarie läkarna inte längre tid för patienterna.

– Jag är trött på vården. Det känns förnedrande att behöva jaga hjälp när man mår dåligt, säger patienten Anna, som är sjukskriven på grund av en svår psykisk diagnos. Till skillnad från många psykiatripatienter som lider i det tysta, har hon valt att berätta för P4 Skaraborg om sin svåra situation.

Anna har varit patient sedan innan bemanningsstoppet, och hon säger att det är stor skillnad på att vara patient nu och då.

Fick medicin utan att träffa läkare
Innan har hon haft regelbunden kontakt och gått på besök hos samma läkare, som har haft koll på hur hon mår, gjort medicinuppföljningar, reglerat medicindoser och sjukskrivit henne. Men sedan årsskiftet har hon inte alls fått samma vård.

– Jag fick ett nytt sjukintyg i februari, och då räckte det fram till slutet av mars. Men det var skrivet av en läkare som jag aldrig träffat förut. Han skrev dessutom ut en medicin via telefon, utan att ha träffat mig.

Anna skulle fått en uppföljning på medicinen i mars. Men någon sådan har ännu inte gjorts, och det oroar henne.

– Ja, för ingen vet ju om den fungerar. Jag mår inte alls lika bra nu som jag gjorde när jag började med den, så jag har ingen aning om hur den påverkar mig.

När sjukhuset beslutade att sluta anställa stafettläkare från bemanningsföretag var tanken att stafettläkarna istället skulle vilja ta fast anställning, vilket är billigare och bättre för sjukhuset i det långa loppet. Men det var bara någon enstaka som sökte fast tjänst, och nu är bara sju av tolv läkartjänster tillsatta.

Många har sjukskrivit sig
Sju läkare gör alltså jobbet som förut fördelades på nästan dubbelt så många, och den pressade arbetssituationen har gjort att tre av läkarna sjukskrivit sig. Det är med andra ord ett riktigt krisigt läge.

P4 Skaraborg har tidigare berättat om att flera fackförbund gått ihop och anmält sjukhuset till Arbetsmiljöverket på grund av psykiatriläkarnas kassa arbetsförhållanden. Och nu hotas sjukhuset av böter om de inte gör någonting åt situationen innan augusti.

Läkarförbundets ordförande Lars Olén ser stora problem med att det ser ut så här inom psykiatrin, både för läkarna och patienterna.

– Vi har andra specialiteter på Skaraborgs sjukhus där man fortsätter ha stafettläkare, trots att situationen inte ens är lika dramatisk där som inom psykiatrin, säger han.

– Konsekvenserna av det är ju ytterst för patienterna, som i den här specialiteten ofta är svaga på att säga ifrån men har stora behov. Det handlar om att få mediciner utskrivna och få ut sjukskrivningar, och de här frågorna kan bli liggande bara för att det saknas läkare.

"Måste vara frisk för att orka vara sjuk"
Anna säger att hon snart inte orkar kämpa mer. Och om hon, som ändå har kraft nog att prata om sin situation, inte orkar - Hur är de då med de som mår sämre?

– Man har ju alltid sagt, lite fult, att man måste vara frisk för att orka vara sjuk. Och det stämmer ju. Man måste kämpa för att få hjälp. Men här får man inte ens nån hjälp, inte ens när man kämpar, eftersom det inte finns några läkare.

– Jag vill berätta om det här dels för min egen skull, men också för de som har det sämre än mig, avslutar Anna.

Anna heter egentligen någonting annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".