Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Körsång påverkar hjärtrytmen

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 08.59
Forskaren Björn Vickhoff "Det är en väldigt tydlig effekt"
(1:42 min)
När sången ljuder synkroniseras hjärtkurvorna Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Hjärtrytmen synkroniseras hos personer som sjunger i kör, det här visar en studie vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Detta är en upptäckt som kan leda till nya behandlingsmetoder för bland annat stress, tror forskarna.

På ett datordiagram spretar försökspersonernas hjärtrytm åt alla håll. Det skärmen visar är blodflödet i sångarnas örsnibbar, som mäts med exakta instrument. Körsångarna koncentrerar sig och ställer sig in på det stycke de ska framföra. Redan när det första ackordet klingar händer någonting.

När sången sedan ljuder synkroniseras hjärtkurvorna allt mer. Till slut följer de varandra helt. Effekten är direkt säger forskaren Björn Vickhoff som forskar i neurovetenskap vid Sahlgrenska akademin.

– Ja, det är en väldigt tydlig effekt.

Men det kan inte vara vilken musik som helst.

– Det ska vara ett ganska lugnt tempo.

Resultaten av studien är viktiga för körsångens framtid tror Björn Vickhoff. Han ser nu användningsområden växa fram som stress eller depressionsterapi, samarbetsövningar, och till och med i vissa fall - körsång som behandling av somatiska sjukdomar som till exempel lungsjukdomen KOL.

– Det kanske är lite roligare att köra andningsträning när man sjunger tillsammans, än att sitta och träna det där i en apparat.

En teori är att att sångens påverkan förutom på andningen är att den stimulerar den så kallade Vagus-nerven som sitter i nacken. Nerven styr omedvetna kroppsfunktioner som bland annat andning, tarmrörelser, och hjärtat.

Lars-Magnus Österberg är en av försökspersonerna i studien. För honom så är resultaten en bekräftelse på vad han redan vetat.

– När man har gjort det här tillsammans, sjungit och andats och varit aktiv med kroppen så är det jättegott när man kommer hem sedan liksom, då är man uppiggad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".