Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fotboll

Bara var fjärde ordförande är kvinna i Skaraborgs fotbollsklubbar

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 17.17
"En jämställd värld är möjlig"
(3:42 min)
Carina Ohlsson ordförande i Lidköpings FK tycker att man måste ta sitt ansvar som föreningsledare för att lyfta upp jämnställdshetsfrågan på agendan. Foto: Ferry Hernodh P4 Skaraborg

Bara en fjärdedel av de föreningar som bedriver damfotboll i Skaraborg har en kvinna på ordförandeposten. Carina Ohlsson, ordförande för division 1-klubben Lidköpings FK, menar att det speglar hur det ser ut på flera håll i samhället.

– Jag tycker att det är maskulint präglat då kan det bli ännu svårare att bli ledare som kvinna. Jag jämför med det privata näringslivet och där kan det också vara svårt som kvinna att bli ledare i det absoluta ledarskapet, säger Carina Ohlsson.

Carina Ohlsson, som även sitter med i Sveriges riskdag, tror att hennes förtroende inom politiken har spelat en stor roll för att hon fått uppdraget som ordförande för Lidköpings FK. Att vara kvinna och ordförande för en fotbollsförening kan innebära att man bemöts lite annorlunda menar Carina Ohlsson, och där tror hon att hennes stora erfarenhet från både föreningslivet och som politiker har hjälp henne att bemästra ordförande posten i klubben

– Jag känner att jag måste vara väldigt tydlig i en del frågor som jag kanske inte hade behövt i en förening där det är naturligt att det är många kvinnor som är med.

Enligt Carina Ohlsson så är en jämn könsfördelning i en föreningsledning en demokratifråga.

– Om det är lika många pojkar och flickor som är med i en förening så bör ledarskapet prägla det också. Det är inte alltid som man ser att det är ojämställt om man inte har varit den situationen själv, säger hon.

Som föreningsledare så tycker Carina Ohlsson att man bär man ett stort ansvar för att förbättra jämställdheten

– Utnyttja dom tillfällena som man har som ledare, för att föra upp dom här frågorna på agendan.

Vad kan det vara för frågor?

– Hur mycket resurser man lägger på dam kontra herrfotbollen, fördelning av omklädningsrum, det kan handla om vem som ska spela och när på matcharenan så det väldigt konkreta frågor.

Trots att det finns en snedvriden könsfördelning i många svenska fotbollsföreningar har mycket blivit bättre när det gäller jämställdheten.

– Det har det definitvt gjort. Nu får man också draghjälp av att EM är i Sverige och att man har Pia Sundhage som är en sån tydlig ledare. Det tror jag kan få många att känna hopp inför framtiden, säger Carina Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".