Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DE TYSTA PATIENTERNA

Kyrkan märker trycket i psykiatriköerna

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 05.34
Diakon: "Många är i stort behov av hjälp"
(3:20 min)
Ingela Tidqvist Karlén jobbar som diakon i svenska kyrkan. Foto: Camilla Karlsson P4 Skaraborg/Sveriges Radio

I takt med att köerna ringlar sig långa till de psykiatriska avdelningarna i Skaraborg ökar trycket på andra håll i samhället. Kyrkan är en av flera aktörer som märker av krisen inom psykiatrin.

Ingela Tidqvist Karlén jobbar som diakon i svenska kyrkan och hon träffar många av de som inte får den hjälp de behöver.

– Vi ser att det är väldigt många som är i stort behov av hjälp. Och vi upplever att det är en stor brist framförallt i att få komma till en psykolog eller en specialist inom psykiatrin, säger Ingela Tidqvist Karlén.

Hur mår de medan de väntar?
-- De har mycket oro och mycket ångest. De har svårt att klara sin vardag och det påverkar ofta hela familjen. Det är svårt att vara barn i en familj där föräldrarna är psykiskt sjuka, och värre blir det om de inte får den hjälp de behöver.

Läget inom psykiatrin i Skaraborg är akut, bara en tredjedel av de läkare som behövs finns idag på plats. Och situationen ställer högre krav på andra aktörer i samhället att täcka upp och göra öppenvårdens jobb.

Konsekvenser
Även de kommunala socialtjänstermna märker av krisen. Ulrika Bergman, avdelningschef inom socialtjänsten i Skövde kommun menar att den rådande situationen får konsekvenser.

-- Under den tiden som individen väntar sker ofta en försämring i deras tillstånd. Man får inte glömma att de har en sjukdom i botten och den behöver behandling och får de inte behandling så blir de försämrade.

Och i väntan på att få en tid hos öppenpsykiatrin på att får socialtjänsten täcka upp,och får göra öppenvårdens jobb.

-- Vi måste ju kompensera i vissa ärenden så att inte individen far illa.

Då får ni ta visst ansvar som egentligen ligger hos läkare?
-- Vi går in och gör vissa insatser som vi ser egentligen är regionens uppdrag.

Hur allvarligt är det här?
-- Det är allvarligt, säger Ulrika Bergman.

P4 Skaraborg granskar krisen inom psykvården

Här är all publicering i vår granskning om krisen inom öppenpsykiatrin i Skaraborg:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".