Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Trädgård

RECEPT | Så gör du smarriga smoothies av ogräs

Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 08.15
1 av 3
Christina Tell gör smarriga ogräs-smoothies i P4 Morgon. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Christina Tell framför en laddning med ogräs-smoothies. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Programledare Carina Grönqvist glittrade knappast av förtjusning när hon såg färgen på sin ogräs-smoothie. Foto: Erik Grönlund / Sveriges Radio

Groblad, kirskål, rölleka, ängsyran, maskrosor, nässlor och klöverblommor växer överflödigt på gräsmattorna under sommaren.  P4 Morgon träffade Christina Tell som gjort det till sin grej att använda ogräs i matlagningen.

De flesta klassar det som ogräs när det egentligen innehåller fler näring och mindre gifter än det som säljs i butikerna. Christina Tell, egenföretagare och fembarnsmor som bor utanför Falköping, är kvinnan ser guld i det många ser som skräp.


RECEPT | CHRISTINAS SMARRIGA OGRÄS-SMOOTHIE [8 PERS]

  • 1 dl hackad grönkål
  • 7 buketter upptinad broccoli
  • Rölleka (efter smak)
  • Kirskål (efter smak)
  • Nate (efter smak)
  • Svinmålla (efter smak)
  • Nässlor (efter smak)
  • Svartvinbärsblad (efter smak)
  • 2 äpplen
  • 2 bananer
  • 3 - 4 dl vatten

Mixa allt i en mixer, låt bananen komma i sist i proceduren. Servera i åtta vanliga dricksglas. Vill du ha i ett större milkshake- eller smoothie-glas så bör satsen räcka till cirka fyra personer. Smaklig ogräs-spis!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".