Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DE TYSTA PATIENTERNA

Robert fick vänta två veckor på akutvård - fick återfall i missbruket

Uppdaterat måndag 15 juli 2013 kl 11.35
Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 06.18
Robert Hammer: "Fungerar katastrofalt dåligt"
(1:54 min)
Robert Hammer tycker att psykiatrin har fallerat totalt de senaste åren. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg

I många år har Robert Hammer från Lidköping levt med ett missbruk av läkemedlen han tar efter sin benamputation och har ständig kontakt med psykiatrin. Och det senaste året har det fallerat totalt menar han. Nu går det inte ens att få hjälp när man söker via akutpsykiatrin

– Det är rena skämtet alltså, det fungerar katastrofalt dåligt. Det kan dröja en vecka med att få hjälp med ett akut ärende. Så det finns ju alldeles för lite resurser, säger Robert Hammer. 

Robert Hammer har länge levt med ett missbruk av läkemedlen han fått utskrivna för åkommor som följer av hans benamputation, så kallad iatrogent missbruk. Därför får han nu dagsdoser av medicinen. Men när han i våras skulle få ny utskrivning tog det så lång tid att han i väntan på det började dosera själv och då tog missbruket fart igen.

– Den åttonde maj så frågade jag om läkaren hade hunnit titta på mitt akuta ärende som jag var inne för den sjätte maj. Men det hade han ju inte gjort då.

Spelade in telefonsamtal
Han fortsatte att försöka få träffa en läkare och började samtidigt skriva dagbok och spela in telefonsamtal med vårdpersonalen. Här är ett av samtalen han har med psykakuten.

Vårdpersonal: Han har en del post kvar och den ligger kvar där.

Robert: Jag ringer på fredag morgon och får en akuttid för det skenar iväg nu och jag orkar inte lägga ansvaret på mig längre. Nu skiter jag i det, jag står inte ut med vad som helst.

Vårdpersonal: Precis, vi måste se till så att det finns en läkare här på fredag till dig.

I telefonen hör man hur vårdpersonalen klickar på sin dator för att se om det finns en läkare till Robert på fredag. Robert möts av ett kort och enkelt svar av vårdpersonalen i andra änden av telefonen - eventuellt.

Två veckors väntan
Det tog två veckor via både öppen och akutpsyk på flera orter och ett återfall av missbruket innan Robert Hammer fick hjälp med sin medicin.

– Generellt så tycker jag personalen är bra men de är väldigt överbelastade. De har alldeles för mycket kring sig. Det behövs göras ordentliga förändringar alltså.

P4 Skaraborg granskar krisen inom psykvården

Här är all publicering i vår granskning om krisen inom öppenpsykiatrin i Skaraborg:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".