Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
LANTBRUK

Gårdsslakterier ökar - större efterfråga på närproducerat

Publicerat fredag 19 juli 2013 kl 09.21
Slaktare Kurt Karlén "Folk vill ha närproducerat"
(1:38 min)
1 av 4
Kurt Karlén menar att hanteringen av köttet är väldigt viktig för att det ska bli en bra slutprodukt. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg
2 av 4
En gris som är redo för slakt. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg
3 av 4
Kurt Karlén är nöjd med att större delen av styckningen görs för hand. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg
4 av 4
Två av grisstallarna på gården. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg

De senaste tjugo åren har antalet småskaliga slakterier bara ökat. En av anledningarna tros vara en större efterfrågan på lokalproducerat. Något som Kurt Karlén på Lindells Gårdsslakteri i Ottravad märker av bland hans kunder.

Kurt Karlén visar med ett leende upp slakteriet i Ottravad i närheten av Tidaholm. Idag är lugnt men imorgon är det dags att slakta kring 100 grisar. 

Kjell har varit med och drivit slakteriet i över 10 år nu och märker att det börjar bli ett större intresse för var köttet kommer ifrån och vem som producerat det. Vilket kan ligga till grund för att fler småskaliga slakterier slår upp dörrarna.

– De föds upp här, slaktas och förädlas här. Grisen har inte lämnat gården för än han är i affären, säger Kurt Karlén på Lindells Gårdsslakteri i Ottravad.

När du är ute och möter kunder så märker du att fler vill ha lokalproducerat kött?

– Jag är mycket ute och jag märker det direkt. De vill ha Svenskt kött som är lokalproducerat. 

Fördubbling på fem år
De småskaliga slakterierna har fördubblats på fem år enligt branschorganisationen Kött- och charkföretagen. Kurt Karlén pratar också om att det låga priset hos större slakterier kan göra att vissa väljer att öppna ett mindre slakteri själva

– De söker ju nya vägar bönderna. Det är de yngre som måste få mer lönsamhet på sina jordbruk och har de då djur så kan de ju starta igång. Men de får nog börja i liten skala för det är inte bara att köra igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".