Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MAT

Smittskyddsläkare om rötmånaden: "Semestern kan ställa till det"

Publicerat fredag 19 juli 2013 kl 10.08
Smittskyddsläkare Peter Nolskog "Planera handlandet"
(3:03 min)
Rötmånaden är nu i full gång. Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX

Nu börjar den så kallade rötmånaden - en månadslång period i slutet av juli och början av augusti, då värmen och den höga luftfuktigheten gör att våra matvaror lätt blir dåliga. Studier visar att fler bli magsjuka under rötmånaden på grund av att maten de ätit.

– Vi vet sen studier att under den här tiden på sommaren så blir många magsjuka. Det är inte något man söker men oftast räknar man nästan med att få lite ont i magen eller få lös mage av att ha ätit eller druckit någonting, säger Peter Nolskog som är smittskyddslägare på Skaraborgs Sjukhus.

Hur svårt är det att hålla livsmedlen fräscha just nu?

– Det är varmt och det som brister är kylförvaring. Man är på semester, kanske i sommarstugan eller i husvagn eller tält och då förvaras inte maten på rätt sätt. Den förvaras för varmt och då växer bakterier och mögelsvampar till.

Hur länge kan man ha maten ute innan den blir dålig?

– Man får planera sitt handlande exempelvis. Åker man till stan för att handla mat så gör det sist eller om man kan förvara maten kyligt och kallt. Ett tips jag kan ge är att frysa in petflaskor med vatten i så de blir fyllda med is som man kan ha med i kassen efter man har handlat, säger Peter Nolskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".