Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mariestad / London

Klartecken att utlämna mördade Mariestadkvinnans make

Uppdaterat onsdag 24 juli 2013 kl 15.15
Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 13.40
Annis farbror: "Vi måste veta varför hon mördades"
(1:57 min)
Anni Hindochas familj (fr.v) Ami Denborg, Anish Hindocha, Vinod Hindocha och Nilam Hindocha på plats vid Westminster Magistrates Court i London. Foto: Scanpix / Scanpix

Brittisk domstol har gett klartecken att utvisa den 33-årige man som misstänks för att ha beställt mordet på sin fru, Mariestadkvinnan Anni Hindocha, i Sydafrika 2010. Domstolen menar att mannen är tillräckligt psykiskt frisk för att kunna utlämnas Sydafrika.

33-åringens advokat har redan meddelat att de kommer överklaga beslutet med anledning av mannens sviktande psykiska hälsa. Sydafrikansk domstol har tidigare dömt tre män som samtliga har pekat ut 33-åringen som beställare av mordet.

Anni Hindocha hittades mördad i en övergiven bil under en bröllopsresa i Kapstaden 2010. Kort efter mordet riktades misstankarna mot tre sydafrikaner och Annis nyblivna make. De tre männen från Sydafrika har dömts för mordet, men den nu 33-årige maken har hela tiden uppehållit sig i Storbritannien. Makens försvarare har hävdat att han är i för psykist dåligt skick för att utlämnas till Sydafrika och en rättegång.

Annis ansikte på kläderna
Men i dag beslutade alltså brittisk domstol att maken är tillräckligt frisk för att utlämnas. Med bilder av Annis ansikte fanns Mariestads-kvinnans familj på plats vid Westminster magistrates court i London när beslutet kom.

– Det är ett stort steg framåt. Vi hoppas att det inte blir fler överklaganden nu och att han sätter sig på ett plan till Sydafrika och en rättegång. Vi måste få veta vad som hände med Anni kvällen den 13 november. Att inte veta gör ondare än att veta, säger Annis farbror Ashok Hindocha till P4 Skaraborg.

Annis familj har närvarat vid samtliga rättegångar och förhandlingar, både i Sydafrika och i Storbritannien och Ashok Hindocha säger att det det har tärt på familjen.

– Vi har mått fruktansvärt och det är inte över än, säger han.

 

FALLET HINDOCHA | DETTA HAR HÄNT

15 november 2010: Anni Hindocha från Mariestad rapporteras ha blivit mördad under sin smekmånad i Kapstaden. Dådet skedde efter att parets taxi blivit kapad.

16 november 2010: Polisen uppger att de är säkra på vem som utförde dådet och söker en person.

8 december 2010: Annis make grips i London misstänkt för inblandning i mordet. Detta efter förhör i rätten av taxi-chauffören som påstår att maken beställt dådet. Chauffören döms till 18 års fängelse för inblandning.

8 februari 2011: Brittisk domstol ska ta beslut om en eventuell utlämning av maken till Sydafrika, men maken uteblir från rättegången. Hans advokater menar att han är kliniskt deprimerad och lider av posttraumatisk stress.

10 augusti 2011: Domstol beslutar att maken kan utlämnas till Sydafrika. Inrikesminister Theresa May har sista ordet. Men beslutet överklagas och maken blir kvar i England på grund av sitt sviktande psykiska hälsa.

4 juli 2013: Anni Hindochas make, nu 33 år gammal, är fortfarande kvar i London på grund av sitt psykiska tillstånd. Ännu en rättegång hålls i ärendet för att bedöma mannens psykiska tillstånd och utreda om han kan utvisas från England.

24 juli 2013: Brittisk domstol gör bedömningen att den 33-årige mannen, som misstänks för att ha lejt tre personer att mörda sin fru under deras smekmånad 2010, är i sådant skick att han kan utlämnas till Sydafrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".