Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anmäler sjukhuset - ville inte undersöka spädbarn för kikhosta

Publicerat tisdag 28 oktober 2014 kl 05.00
"Han la av. Blev helt grå. Slutade andas"
(1:44 min)
Kikhosta har nu "aktualiserats" bland personalen på Skaraborgs sjukhus. Foto: Mats Öfwerström /Sveriges radio

Bäbisen blev medvetslös på sjukhuset - först då ville läkarna undersöka barnet för kikhosta, berättar pappan.

Den tre veckor gamle pojken i Töreboda fick i somras tilltagande hostattacker på ett sätt som gjorde att föräldrarna började misstänka kikhosta, vilket kan vara livsfarligt för spädbarn. Två gånger åkte föräldrarna in med barnet till Skaraborgs sjukhus i Skövde för att få hjälp, men båda gångerna blev de hemskickade med budskapet att det rörde sig om en förkylning och att kikhosta är så ovanligt att det knappt finns i Sverige.

Anledningen till att föräldrarna misstänkte kikhosta var bland annat att mamman dessförinnan haft en ovanlig hosta, och att alla symptom stämde in på det de kunde läsa om sjukdomen.

Och hostan blev värre medan dagarna gick och pojken blev alldeles blå i ansiktet vid attackerna, förklarar pappan David Magnusson. Vid tredje försöket att få barnet undersökt krävde han att de skulle bli inskrivna. Likväl ville läkarna inte undersöka om det var kikhosta och nästa dag ville sjukhuset skriva ut familjen.

– Då vägrade jag. Jag tror inte en sekund att det är en vanlig virusinfektion sa jag till dom, säger David Magnusson.

Nästa dag fick pojken en så kraftig hostattack på sjukhuset att han blev medvetslös.

– Han la av. Blev helt grå och slutade andas...

Men det hela gick bra, och enligt pappan var det först då man kontrollerade - och kom fram till - att det var kikhosta.

Magnusson ser det hela som tecken på att det finns ett systemfel. Och han har därför anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

– Jag upplevde att det fanns erfarna sköterskor som långt tidigare, precis som vi, misstänkte att det var kikhosta. Men det verkar som om läkarna inte ville lyssna på dem heller.

Maria Söderberg är verksamhetschef för barn- och kvinnosjukvården på Skaraborgs sjukhus. Hon beklagar att familjen känner att dom inte blivit hörda, och hon säger också att man nu aktualiserat sjukdomen kikhosta bland de anställda.

– I dag är kikhosta en väldigt ovanlig sjukdom. Och det är inte säkert att våra unga st-doktorer träffat på någon kikhosta tidigare. Det kan säkert ha bidragit till att man inte tog den diagnosen direkt, säger hon.

I dag mår den nu tre månader gamle pojken bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".