Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NEXT SKÖVDE

Berggrens konsultarvode: 85 000 kronor i månaden

Publicerat torsdag 20 november 2014 kl 15.01
"Det här bolaget är inne i en förändring - och sådant kostar pengar"
(2:35 min)
Henrik Berggren, evenemangschef Next Skövde. Bilden är ett montage. Foto: Mats Öfwerström och Viktoria Svedlund / Sveriges radio
Henrik Berggren, evenemangschef Next Skövde. Bilden är ett montage. Foto: Mats Öfwerström och Viktoria Svedlund / Sveriges radio

Next Skövdes evenemangschef har på åtta månader tagit emot 685 000 kronor i konsultarvode från det kommunala bolaget. Det är mer pengar än han skulle få kosta under ett helt år, enligt avtalet.

Under veckan har P4 Skaraborg rapporterat om tvivelaktigheter i hur det kommunala turismbolaget Next Skövde köper in konsulttjänster. Efter det har flera lyssnare hört av sig med frågor om bolagets nye evenemangschef, Henrik Berggren. Vad har han för avtal, frågar man sig.

Därför har vi gjort en genomgång av hur upplägget ser ut:

Henrik Berggren är tidigare säkerhetschef på Skövde kommun, och många känner honom som spindeln i nätet vid arrangemang som Matfestivalen och Skadevi Cup. Sedan 1 mars i år är han evenemangschef på Next Skövde. Berggren är inte anställd, utan jobbar som konsult genom sitt eget företag, Henrik Berggren produktion AB.

– Orsaken egentligen är att det kom ut den här förfrågan på upphandling som jag tyckte var intressant och svarade på. Jag har sagt upp mig från kommunen, säger Berggren.

För Berggrens tjänster betalar Next Skövde 495 kronor i timman - vilket hittills visat sig motsvara ett snittarvode på 85 000 kronor i månaden när vi gått igenom fakturorna.

Men i avtalet står att Berggrens arbete ska omfatta 80 procent av en heltid, eller 1 360 timmar på ett helår. Redan i oktober passerades den gränsen. Efter åtta månader.

– När man överskrider det som står i kontraktet. Då har man två alternativ. Det ena är att ta in en ny person på jobbet. Det andra är att köpa in de extra timmarna och den optionen finns ju, säger Next Skövdes vd, Mats Olsson.

– Vi har valt det senare för att vi tror det är mer kostnadseffektivt.

Ni gjorde ett minusresultat förra året. Är det inte illa då att detta kostar mer än det egentligen skulle ha gjort?

– Det är känt sedan tidigare att det här bolaget är inne i en förändring. Sådant kostar pengar, säger Olsson och tillägger att prognosen för i år är ett minus på 630 000 kronor för Next Skövde.

Och det är inte bara Henrik Berggrens personliga engagemang som Next Skövde köper - utan också en hel del andra tjänster. Berggren står för teknik och annan utrustning vid shoppinghelger, och liknande arrangemang. Next Skövde hyr också 100 kvadratmeter lageryta av hans företag för 5 000 kronor i månaden.

– Det innehåller allt från tomtar till grillar och elkorgar och girlanger. Det är en allsköns blandning av saker som tillhör Next Skövde, säger Berggren.

Utöver konsultarvodena har Next Skövde betalat ut ytterligare 300 000 kronor till Berggrens bolag hittills i år. Sammanlagt blir det 988 000 kronor.

– En del av det jag fakturerat är ju material som jag har hyrt in i min tur för olika arrangemang. Jag lägger inte på någonting på de kostnaderna, säger Henrik Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".