Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Falköpings mejeri får EU-stöd för att lagra Ukrainaost

Publicerat lördag 29 november 2014 kl 19.05
Ett av endast två mejerier i Sverige som får EU-stöd
(2:54 min)
Uno Elofsson. Foto: Herman Melzer/Sveriges Radio.
1 av 2
Uno Elofsson, platschef på Falköpings mejeri framför några av de 30 000 ostarna som lagras med EU-stöd. Foto: Herman Melzer / Sveriges Radio.
Lagrad ost i Falköping. Foto: Herman Melzer/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Herman Melzer / Sveriges Radio.

Två svenska mejerier kommer nästa år att få EU-pengar för lagring av ost. Pengarna och lagringen är ett direkt resultat av Ukraina-konflikten där Ryssland som motdrag till EU:s sanktioner satt stopp för livsmedelsimport från EU. En del av den lagrade svenska osten finns i Falköping.

– Nu åker vi till vårt ostlager, säger Uno Elofsson, platschef på Falköpings mejeri.

Och där finns all den här osten som ni lagrar på grund av konflikten i Ukraina?

– Ja, det stämmer.

Det är långt från Falköping till Ukraina - 140 mil fågelvägen. Men det är konflikten mellan Ukraina och Ryssland som gör att EU betalar ut 330 000 kronor för att mejeriet i Falköping under sju månaders tid ska lagra trehundrasextioen ton ost.

Eftersom Rysslands motsanktioner satt stopp för import från EU får de europeiska bönderna EU-stöd för de exportinkomster de går miste om.

Var är Ukrainaostarna då?

– Ja, vi får gå inåt här så får vi leta efter dem, säger Uno Elofsson.

En bit in i lagret finns 21 hyllrader med ostar staplade på varandra. Hyllorna är tre meter höga och innehåller 30 000 ostar som väger tretton kilo styck.

Jordbruksverket har kontrollerat allt. Och varje ost har en stämpel med sin identitet.

– Varje ost är ju märkt så man kan hitta varje enskild ost och då är den märkt med vårt tillverkningsnummer - SE 1071, det är vårat nummer, att det är en prästost, det är tillverkningsdatum och själva ystningsnumret och det är både på osten och på påsen, säger Uno Elofsson.

Och varje ost har ett individuellt nummer?

– Ja, 1052 heter ju just den osten här.

Precis som den här omtalade osten är all ost i ostlagret prästost beroende på att det är en ost som utan vidare klarar lång lagring.

Det något märkliga med all den här osten är att det aldrig har varit meningen att den skulle exporteras till Ryssland. Mejeriet har ingen export till Ryssland.

Pengarna till ostlagring är ett resultat av att mjölkbönderna ska få kompensation för att Ryssland stoppat mjölkomporten.

Falköpings Mejeri och Skånemejerier i Kristianstad är de enda svenska osttillverkarna som får EU-stöd. De hann precis ansöka innan pengarna tog slut men enligt uppgift till Ekot är det nya pengar på gång som ska kunna betalas ut nästa år.

Men de pengarna tas från det jordbruksstöd som redan finns, säker Ekots källa i Bryssel.

Då är den näst sista frågan vad som händer med alla prästosten när lagringstiden är slut. Då ska den förstås ut i affärerna och säljas bland all annan ost.

Och som allra sista fråga finns det ju en sak till man kan fundera över.

Kommer ni att berätta för konsumenterna att det här är Ukraina-ost?

– Nej, det tror jag inte. Det har vi inte tagit ställning till. Det kanske vore ett försäljningsknep, säger Una Elofsson, platschef på Falköpings mejeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".