Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Han vill fortsätta fiska sik i Vättern

Publicerat torsdag 18 december 2014 kl 12.31
"Folk förväntar sig ju att få köpa sik från Hjo"
(2:37 min)
Fiskaren Rolf Gustavsson står i sin båt i båthuset i Hjo.
1 av 2
Rolf Gustavsson vill fortsätta att fiska sik. Han ser fisken som en viktig symbol för Hjo, och som en turistmagnet. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg
Hamnen i Hjo, Vättern
2 av 2
Länsstyrelserna runt Vättern kommer att lämna besked i januari om det blir något försäljningsförbud för sik från Vättern. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg

I Vänern har saluförbudet för sik lett till att flera yrkesfiskare kastat in handduken. Nu kan ett försäljningsförbud bli aktuellt också i Vättern, men fiskaren Rolf Gustavsson från Hjo hoppas det går att hitta andra lösningar.

– Det är ju en viktig sak. Folk förväntar ju sig att köpa sik för det är ju ett varumärke, speciellt från Hjo. Det är ju ett ätbart varumärke som vi haft i många år här, säger Rolf Gustavsson.

Enligt länsstyrelsen i Västra Götaland finns risken att Vättern kan gå samma väg som Vänern när det gäller sikfisket. Där har halterna av PCB och dioxin i siken gjort att man inte kunnat sälja sik sen 2011 och det har hittills lett till att tre yrkesfiskare  fått lägga ner sin verksamhet.

Egentligen har halterna av miljögifter i siken sjunkit de senaste decennierna, enligt Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund, men anledningen till försäljningsförbudet i Vänern är att halterna ändå överskrider de gränsvärden som EU har satt upp.

Många andra av de svenska insjöfiskarna omfattas av ett särskilt undantag men just siken finns inte med på den listan.

Livsmedelsverket rekommenderar att barn och kvinnor i barnafödande ålder ska äta sik max två till tre gånger per år.

Och Rolf Gustavsson tycker inte att man ska vara rädd för siken så länge man inte äter den stup i kvarten.

– Sik äter man ju inte så ofta så jag tror inte att det är så farligt egentligen men det är väl så när det gäller lagar, Sverige är duktiga på att följa det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".