Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efterlyser hjälmkrav inom konståkning

Publicerat måndag 22 december 2014 kl 14.20
Barn som åker konståkning utan hjälm. Foto: Tina Remius / TT
Foto: Tina Remius / TT

När de klarat "hjälmtestet" gör barnen som tränar konståkning hopp och piruetter utan hjälm på isen.
– Det borde finnas en åldersgräns, säger pappan Magnus Wetterberg.

Wilma, 12 år, klarade hjälmtestet för ett år sedan och åker nu oskyddat på träningarna.

– Det var tre domare som bedömde att hon kunde det hon skulle. Sen tog de bort hjälmen, säger pappa Magnus Wetterberg.

Han är skeptisk till att det inte finns någon åldersgräns från förbundets sida. Enligt honom tränar barn, så unga som åtta år, utan hjälm.

– Det behövs bara att man ramlar en gång så kan man vara invalid, säger han.

Personligen önskar han att Wilma bar hjälm under träning men att det är svårt när de andra barnen i gruppen åker utan.

– Det händer att jag sitter med hjärtat i halsgropen när barnen trillar efter att de gjort piruetter, säger han.

Att slå huvudet i isen kan leda till allvarliga skador och bestående men. Olyckorna kan orsaka blödningar innanför den hårda hjärnhinnan och kräva operation.

– Skallskador är inte vanliga inom konståkning men håller man på med sådant bör man ha hjälm, säger intensivvårdssjuksköterskan Anne-Charlotte Falk vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Hon menar att även en mild skallskada kan ge problem i flera år efter olyckan och att besvären kan komma långt senare. Därför bör ingen åka oskyddat på isen. Men på Svenska konståkningsförbundet är man av en annan åsikt.

– Du kan inte rotera lika bra med hjälm på huvudet i piruetter och hopp, säger Katarina Henriksson, ordförande vid Svenska konståkningsförbundet.

Hon menar att det inte finns något krav från förbundets sida att träna utan hjälm. Men att det är svårt att komma vidare i mer avancerade moment om den inte tas av.

– Hjälmen tas av i samförstånd med tränare och åkare samt föräldrar. Och för att det ska vara aktuellt ska man ha klarat av grundtesterna och tagit skridskoskolemärkena, säger hon.

Att införa en åldersgräns är inte aktuellt.

– Det handlar om mognad och kompetens vilket är individuellt, säger Katarina Henriksson.

Enligt henne tränar många barn med huvudskydd som ser ut som ett slags pannband med kuddar på. Men förbundet har inte pengar till produkttestning, varför de inte kan säga hur väl pannbandet skyddar, menar hon.

Men att det inte skulle gå att ta fram en fungerande hjälm eller ett huvudskydd för konståkare tvivlar Peter Halldin på. Han har genom sin forskning på KTH medverkat till att ha tagit fram en ny, säkrare, hjälmteknik, MIPS.

– Jag är ingen expert på konståkning men nog borde man kunna ta fram en tillräckligt tajt och lätt hjälm eller ett bra pannband, säger han.

Enligt honom väger den lättaste cykelhjälmen endast 200 gram.

– Ett genomsnittshuvud väger 4,5 kilo och då är 200 gram inte mycket extra, säger han.

Att det inte finns någon hjälm som lever upp till kraven inom konståkning tycker han inte är konstigt.

– Så länge inte förbundet ger direktiv att hjälm ska användas är det svårt för forskare och tillverkare att se hur de ska få betalt för de timmar de lägger ner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".