Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kortad väntan på vapenlicens

Publicerat måndag 22 december 2014 kl 16.56
"Vi kommer jobba oförtrutet"
(4:25 min)
En man laddar sitt jaktgevär. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Målet är att väntan på licens ska ned till fyra veckor, enligt polisen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen i Västra Götaland har ännu inte nått sitt mål att korta handläggningstiderna för vapenlicensärenden till som mest 30 dagar. Men man har kommit en god bit på väg, säger chefen för polisens tillståndsenhet Clarence Oredson.

Det lossnade rejält främst i september, berättar Clarence Oredson. Orsaken var att polisen fick mer resurser efter sommaren och dessutom avsatte särskilda inriktningsdagar under hösten då samtliga tillgängliga handläggare arbetade med enbart licenser för jaktvapen, för att minska ärendehögarna.

Och nu märks alltså resultatet.

– I våras var handläggningstiden för jaktvapen fyra till sex månader för att tilldelas en handläggare. Nu är vi nere på sju veckor. För målskytte var väntetiden åtta till tio månader, eller kanske ännu mer. Den ligger nu på tio veckor. Så vi har verkligen gjort framsteg, säger han.

Men missnöjet med licenshanteringen har varit stort inom jägarkår och bland sportskyttar efter missade jaktsäsonger och spolierade skyttetävlingar.

Privatpersoner i Skaraborg JO-anmälde polisen. Och JO riktade också kritik mot polismyndighetens långa väntetider. Myndigheten uppfyllde inte förvaltningslagens krav på snabb handläggning slog JO fast.

Och just JO:s kritik har varit avgörande för polisens raskare ärendehantering, säger Clarence Oredson.

– Vi kommer att jobba oförtrutet för att verkligen komma ner i vårt mål med max fyra veckors handläggningstid. 

Sveriges största jaktvapenhandlare i Ulricehamnstrakten begär i en skrivelse till Justitiekanslern ut ekonomisk ersättning för de förluster förtaget drabbats av på grund av polisens långsamma ärendehantering. 

Kjell Svensson, stor vapenhandlare i Skaraborg, säger till P4 Skaraborg att han tänker göra detsamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".