Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BROTTSSTYCKEN

Tio larm om dagen i Skaraborg

Publicerat måndag 22 december 2014 kl 16.50
Johan Wahlström: Runt 3 500 larm i Skaraborg under året
(20 min)
Bengt.Arne Johansson och Johan Wahlström, Räddningstjänsten
Bengt.Arne Johansson och Johan Wahlström från Räddningstjänsten Östra Skaraborg gästar Ewa Ohlsson i P4 Direkt-studion. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg

I årets sista Brottsstycken summerade Räddningstjänsten Östra Skaraborg 2014 års insatser:
- Ett ganska normalt år sett till antal larm. Den största insatsen vi haft när det gäller brand är slakteribranden, säger Johan Wahlström.

Omkring 500 trafikolyckor och 300 brand i byggnad finns med i statistiken när Räddningstjänsten Östra Skaraborg summerar året.

- Vi har haft runt 3 500 larm i Skaraborg, någonstans mellan 1 200 och 1 300 automatlarm, säger Johan Wahlström.

De flesta automatlarm utlöses utan någon riktig brand, men från räddningstjänstens sida ser man dem ändå inte som onödiga.

- Ju tidigare vi kan upptäcka en brand desto bättre jobb kan vi göra. Och automatlarmen finns för att snabbt kunna förhindra en brand på en industri eller kommunal verksamhet, fortsätter Johan Wahlström.

Sommartid kan det till och med vara värmen utomhus som aktiverar ett automatlarm, men det kan också vara smuts eller damm i luften som innebär att brandbilarna skickas ut.

- Många gånger är det matos som orsakar larm. Eller hantverkare som inte stängt av den sektion man ska arbeta i. Fast för oss är varje automatlarm ett skarpt larm ända tills vi kommit fram till platsen, säger Bengt-Arne Johansson.

från Räddningstjänstens sida är man inför julfirandet också mån om att påpeka försiktigheten med levande ljus.

- Skaffa dig en rutin, ställ klockan varje kväll och gå runt och titta i huset så att det inte finns något ljus som brinner. Eller allra helst - ta för vana att släck alla levande ljus varje gång du går ut ur ett rum. Du vet aldrig vad som händer sedan, det kan ringa på dörren eller du kan få ett telefonsamtal och plötsligt har du glömt ljuset, säger Johan och Bengt-Arne.

Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt är utrustning som kan förhindra bränder, och det är sånt Räddningstjänsten gärna ser att varje bostad utrustas med. Det är också viktigt att ha en plan om olyckan är framme.

- Hur tar jag mig ut..? Det är ändå vad det handlar om, och i tvåvåningshus sover många på övervåningen. Då är det viktigt att ha en plan för hur man ska ta sig ut levande om olyckan är framme, säger Bengt-Arne Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".