Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nicke lagar mat för tunna plånböcker

Publicerat onsdag 14 januari 2015 kl 11.05
Niclas Österberg porträtt. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Niclas Österberg. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

P4 Skaraborgs egen huskock Niclas Österberg ger recept på lättlagad, god och nyttig mat i tider då plånboken är tunnare än vanligt.

Pasta med Baconsås

4 port

500 gram pasta ½ gul lök 1 klyfta vitlök 125 gr bacon 5 dl grädde Salt Grovmalen svartpeppar Persilja Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Strimla gul lök och bacon. Fräs i stekpanna Pressa i en klyfta vitlök Töm i 3 dl grädde och låt koka upp. Smaka av med mer grädde, grovmalen svartpeppar och eventuellt salt. Garnera med grovhackad persilja på toppen.

Chili sin Carne

4 port

2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 zucchini 1 röd paprika 1 msk malen spiskummin 1 tsk cayennepeppar 1 tsk malet bryggkaffe 2 msk olivolja 1 burk kidneybönor, 400 g 1 burk vita bönor, 400 g 2 burkar krossade tomater a 400 g salt svartpeppar2 tsk rödvinsvinäger 1 knippe timjan 1 kvist persilja Hacka lök, vitlök, zucchini och paprika. Fräs grönsakerna tillsammans med kryddorna och kaffet i olivolja tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt bönor och krossade tomater och låt sjuda 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Repa timjan och finhacka persilja och strö över chilin före servering.

Värmande böngryta med sting

4 port

1 brk stora vita bönor 1 gul lök ½ röd chili, efter smak 1 burk krossade tomater 5 dl vatten 2 lagerblad 2 tsk dijonsenap 5 st kryddnejlikor ½ dl farinsocker ½ dl mörk sirap 2 tsk salt svartpeppar 4 dl yoghurt, persilja. Skala och hacka gul lök och fräs den i en gjutjärnsgryta med lite olja. Tillsätt övriga ingredienser utom yoghurt och persilja. Låt koka tills bönorna är mjuka, cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över rikligt med grovt hackad persilja och servera med en klick naturell yoghurt och kanske ett gott nybakt bröd

Ugnsrostade rotfrukter

4 port

Ugnstemp: 225 grader Tid: c:a 45 minuter 4 fasta stora potatisar 2 morötter 2 palsternackor 1 gul lök 1 rotselleri 2 klyftor vitlök ½ dl färsk hackad timjan 3 msk olivolja salt, vitpepparTvätta av potatisen. Skala rotfrukterna. Klyfta potatisen, strimla rotfrukterna lite busigt. Lägg i en bunke. Skala och pressa vitlöken över potatisen/rotfrukterna, salta och peppra. Rör runt i bunken och töm över blandningen i en ugnsfast form. När tillagningen går mot sitt slut, ta då ut ugnsformen och tillsätt färsk hackad timjan, ställ in ytterligare 10 minuter i ugnen. Obs! Ingredienserna till detta är bara ett förslag. Byt ut eller tillsätt de rotfrukter du vill ha med. Det är bara den där j…a fantasin som sätter gränserna. Rotfrukterna passar bra till att servera till kött, kyckling eller grillad fisk.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".