Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hade drogapotek i garderob men nekar till försäljning

Publicerat tisdag 13 januari 2015 kl 15.23
Åklagaren: Det är ovanligt många som berättat om hans försäljning
(5:10 min)
Rättegången mot narkotikaförsäljaren inleddes i Skaraborgs tingsrätt på tisdagsmorgonen. Foto: Pernilla Wadebäck / Sveriges Radio
Rättegången mot narkotikaförsäljaren inleddes i Skaraborgs tingsrätt på tisdagsmorgonen. Foto: Pernilla Wadebäck / Sveriges Radio

Trots att han hade ett rejält drogapotek gömt i klädkammaren så nekar skövdebon till att ha sålt droger till ungdomar. Idag startade rättegången mot en man i 20-års åldern, och den blev stundtals tålamodsprövande för kammaråklagare Sofia Karlsson.

Nyckeln till en stor del av utredningen är den åtalades mobiltelefon, den bar han i jackfickan när han drogpåverkad greps av polisen i mitten av oktober i fjol.

– När man undersöker telefonen anträffar man stora mängder konversationer som vi menar uppenbart handlar om försäljning och det är upprinnelsen till den här utredningen och till att vi sitter här idag, sa kammaråklagare Sofia Karlsson.

Kammaråklagare Sofia Karlsson som biträddes av åklagare Sabina Halvarsson gick systematiskt igenom åtalet, det handlar om 14 punkter där mannen ska ha sålt narkotika till ungdomar i Skaraborg.

Vid husrannsakan hittades i en klädkammare narkotikaklassade tabletter, dopningsmedel, LSD, exstacy och cannabis och dessutom över 80 sprutor och 200 kanyler. Och för att bevisa att mannen sysslade med systematisk och utbredd droghandel läste de två åklagarna upp delar av chattar som skett från den åtalades mobiltelefon:

"Nice, finns B5 och det är en omskrivning för brunt alltså hasch..."
"Du har ingen koll på Lyr lr? Och med Lyr menar vi att det syftar på Lyrica"

Men den åtalade skövdebon delade inte alls åklagarnas tolkning av texterna:
– När vi säger lyr så menar vi lyrica, kan det stämma? frågar åklagaren.
– Det är spel, dataspel, svarar den åtalade.

X2:or menar åklagaren är det narkotikaklassade läkemedlet Xanor men mannen påstår att det kan vara en bilmodell.

– "Du råkar inte ha en bit till övers?" Vad är det får någon bit du pratar om?
– Det kan vara något med data att göra... alltså bite, svarar han.
– Skulle du sälja datautrymme?
– Nej, jag säljer inget!

Skövdebon nekar till att han sysslat med drogförsäljning. Däremot berättade han i rättssalen att han själv gått på droger men försökte sluta under förra sommaren, trots det var han drogpåverkad när han greps av polisen i oktober i fjol. Han säger att han själv köpt drogerna på internet, men minns inte hur mycket och när.
– Jag har varit påverkad och inte tänkt eller brytt mig. Jag beställde för länge sedan på nätet och sen har jag glömt av det.

När åklagaren frågar varför mannen hade en stor mängd småpåsar så var de till för myntförvaring och på frågor om varför han hade så många sprutorna och kanyler i sin lägenhet svarade han så här:
– Det är inte olagligt att ha!
– Men det är ju inte så vanligt att ha 200 kanyler i garberoben, kontrar åklagaren.
– Jag tyckte de var fina.

Åklagaren bygger också bevisningen på en hel del vittnen som ska höras under de tre dagar som rättegången hålls. Det första vittnet, en ung tjej som enligt åtalet fått eller köpt tabletter av Skövdebon, vågade inte vittna så länge han satt kvar i rättssalen. Hon kände sig rädd att något skulle hända henne. När den åtalade lämnade salen för att lyssna från ett annat rum så hade hon ändå svårt att minnas vem hon fått tabletterna av, och var inte alls lika öppen som under polisförhör.

– Vi har haft en bra utredning, det är ovanligt många som har berättat om hans narkotikaförsäljning men det är klart det är obehagligt att komma hit och berätta, säger åklagare Sofia Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".