Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Matglädje från Syrien

Publicerat onsdag 21 januari 2015 kl 14.40
"Jag var uppe hela natten och lagade mat"
(15 min)
Mat från Syrien
Längst fram från vänster hummus och tabole. Bakom hummusen en aubergineröra gjord på bland annat grillad aubergine och vitlök. Bredvid auberginen fattoush, en syrlig sallad toppad med rostat pitabröd. Foto: Emilie Lindholm / Sveriges Radio

Crestine Gharib som drivit restaurang i Lerdala i många år gästade P4 Skaraborg och bjöd på syriansk mat. 

Crestine bjöd bland annat på syriansk hummus och fattoush, som är populärt till syriansk mat.

– Det tar väldigt lång tid att laga våra maträtter, jag har lagat mat hela natten innan jag kom hit, säger Crestine och skrattar.

Familjen är väldigt viktig när man lagar mat. 

– Vi brukar samlas och så lagar alla olika smårätter som vi smakar på, det är jättemysigt. 

Syrianska tillbehör:

Syriansk hummus

Kikärtor (kokade)
Sesamfröolja
Vitlök
Salt
Paprikapulver
Lime

Pressa de kokade kikärtorna och blanda ner oljan tillsammans med salt och paprikapulver. Pressa vitlök och avsluta med lite lime. 

Fattoush - sallad

Grovhackade tomater
Gurka
Grön och röd paprika
Lök
Paprikapulver
Salt
Mynta
Granatäpplesaft
Sumak
Citronsaft
Pitabröd

Blanda kryddorna tillsammans med granatäpplesaft och citronsaft och ringla salladen. Rosta pitabrödet i ugnen, fem minuter på 225 C. Bryt sönder brödet över salladen.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".