Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hästen dog av svält - var full av mask och parasiter

Publicerat onsdag 28 januari 2015 kl 20.00
Åklagaren: Man kan utgå ifrån att hästen lidit
(3:00 min)
  Stoet som självdog i en hage i Essunga Foto: Privat/P4 Skaraborg
1 av 2
På den här bilden lever stoet fortfarande, en kort stund senare har hon dött Foto: Privat/P4 Skaraborg

Det sto som självdog i en lerig hage i Essunga under luciahelgen dog av svält och var angripen av mask och parasiter, enligt obduktionsrapporten. Nu kommer åklagaren delge hästägaren misstanke om djurplågeri.

– Veterinären har skrivit ganska utförligt om vilka brister man har funnit och har dragit slutsatsen att hästen lidit. Jag kan bara tänka mig att det naturligtvis måste göra ont och vara hemskt för hästen, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth.

Obduktionen som P4 Skaraborg tagit del av visar bland annat att hästen var så utmärglad att den tagit av sina egna reserver, man kan förenklat förklara det som att den äter av sig själv inifrån. När fettreserven är slut så börjar kroppen ta av sin egen märg och ben. Hästen hade även sår i munhålan och kroppen var full av mask och parasiter som orsakat inflammationer i flera organ.

För åklagare Jennifer Hasselroth handlar det inte bara om att bevisa hur hästen dött, utan det handlar snarare om att visa att ägaren inte stoppat lidandet.
-- Det är två led, dels ska djuret ha lidit och dels ska man ha haft en möjlighet att undvika det här lidandet.

Det är tiden från den 21 november och framåt som är aktuell i polisutredningen. Den 21 november gjorde Länsstyrelsen nämligen en oanmäld kontroll ute i hagen i Essunga där stoet gick tillsammans med sitt föl och flera andra hästar. Stoet var redan då i dåligt skick och en av bröderna förklarade för djurskyddsinspektören att hästen skulle avlivas kommande helg.

Istället gick det ytterligare två veckor och på morgonen den 11 december föll stoet ihop i kramper och dog i den leriga hagen i armarna på en förbipasserande privatperson.

I det här fallet menar åklagaren Jennífer Hasselroth att man kan bevisa att hästen gått med plågor under sina sista 20 dagar i livet.
– Där har det funnits tid för honom att agera, under hela den tidsperioden kan man väl utgå ifrån att djuret har lidit, säger hon.

Det är bara en av de två bröderna som står som formell ägare till det sto som självdog i hagen, och det är han som nu kommer delges misstanke om brott. Djurplågeri kan ge från böter till fängelse i högst två år. Jennifer Hasselroth kommer också delge honom för brott mot djurskyddslagen. Men fallet behöver inte sluta i domstol.

- Det finns ett antal olika scenarion, att han erkänner och då kan det bli tal om strafföreläggande, att han nekar och det blir rättegång eller att det framkommer nya uppgifter som gör att vi behöver fortsätta utreda, säger åklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".