Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veterinärens "bevis" viktiga i djurplågerifall

Publicerat torsdag 29 januari 2015 kl 12.48
SVA: Viktigt att djuren obduceras
(2:47 min)

I fallet med hästen som självdog i Essunga är obduktionen det starkaste beviset som åklagaren har för att hästen lidit. När det handlar om djurplågeri är veterinärutlåtanden ibland de enda bevis som finns.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA i Uppsala tar emot de flesta djur som misstänks ha avlidit på grund av brott. I många fall har brotten skett på en undanskymd plats, ute på en gård eller i ett hem utan vittnen och djuren kan av naturliga sköl inte själva slå larm om sitt lidande. Därför blir den veterinärmedicinska obduktionsrapporten extra viktig för polis och åklagare.


– I alla lägen när det finns misstanke om brott mot djur så är det viktigt att de obduceras, som du säger så kan de ju inte prata för sig själva och det kan saknas vittnen, säger Karin Bernodt som är biträdande stasveterinär på SVA.

Den medicinska dokumentationen och detaljer kring djurets miljö sammanvägs för att ge domstolen en tydlig bild så att de sedan ska kunna avgöra om djuret utsatts för lidande. Men det gäller att kunna tolka och förstå veterinärernas fackspråk.

Åklagare Jennifer Hasselroth leder utredningen kring det sto som självdog i en hage i Essunga:

– Vi har olika språkbruk. Ta begreppet utmärglad som exempel. För en veterinär menas det att hästen tagit helt slut på sina egna fettreserver medan det för gemene man kan betyda att hästen är mycket smal, säger hon.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt har sedan i fjol ett särskilt uppdrag att arbeta med veterinärmedicinsk forensik, alltså att säkerställa och tolka bevis. Här ser man att det finns en ökad medvetenhet från rättsväsendet att noga utreda djurskyddsärenden.

– Det har kommit mer och mer i dager, säger Karin Bernodt.

– Dessutom blir vi ofta kallade som expertvittnen till rättegångar. Det är många som vill ha förtydliganden och då får de det.

Den häst som avled i Essunga har inte obducerats på SVA i Uppsala, utan på ett laboratorium i Skara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".